- Sprudlende selvironi -

4.0
Underspillet og begavet lille komedie.

Endelig en amerikansk komedie der har forstået, at man ikke behøves to pubertære teenagedrenge, der konkurrerer om, hvem der kan urinere mest voluminøst for at lave en sjov film. ”State And Main” er en underspillet og charmerende fornøjelse.

Filmen sender en sarkastisk hilsen til eget bagland og gør tykt nar af det moderne Hollywood, lige fra den møgforkælede filmstjerne med småpiger som livret til den profitfikserede producer, der vil presse citronen til sidste dråbe (reklame for et computerfirma kan snildt klemmes ind i en film der foregår i det 19. århundrede!). Det er dette humoristiske bid, der holder filmen oppe, for ellers er der indrømmet lidt langt mellem de helt store grin.

Lytter man derimod godt efter, finder man dog ud af, at filmen også er en humoristisk lækkerbisken i sin dialog. Replikkerne er velskrevet og umådelig sjove, og behandlingen af dem endnu bedre – med en hamrende veloplagt William H. Macy i front er man vidne til en flok dygtige skuespillere i sandt hopla. Alec Baldwin mestrer sin selvironiske rolle til fulde, David Paymer personificerer filmselskabernes skruppelløshed glimrende, mens Philip Seymour Hoffman som altid er god.

Det er befriende at se, at Hollywood tør gøre grin med sig selv uden at behøves kravle ned under bæltestedet. ”State And Main” er en sand humoristisk begavelse.
State and Main