©Klodernes kamp©

5.0
Spielberg har formået at lave et brag af en underholdningsfilm, som er tro mod originalen og som på effektsiden besidder nogle af de mest imponerende scener hidtil set . På det område overgår den selvsagt originalen, men den er efter min mening også mere intens end sin forgænger og i sidste ende mere vellykket. Hvilket jo er en sjældenhed for et remake.

Filmisk er den måske ikke en milepæl, men hvor der var mere dybde i historien og persongalleriet i Spielberg´s "Nærkontakt af tredje grad", så er der her skruet op for underholdningen og effekterne.

Historiemæssigt er det ikke en dyb film og personerne er da også meget firkantede. Det der så alligevel adskiller den fra film som "The Day after tomorrow" og andre af de mere overfladiske effekt film, er at Spielberg har valgt at holde filmen dyster. Ikke kun billedmæssigt men også på stemningssiden.

"War of the worlds" har den der dommedagsagtige - "every man for himself" stemning, som jeg f.eks. efterlyste i en film som "ID4" og trods de sædvanlige klichéer, så sidder man ikke og krummer tæer på samme måde som under førnævnte.

Selvfølgelig har det også noget at gøre med, at Spielberg simpelthen er en bedre instruktør end de herrer Emmerich & Petersen, men bare det at vi er fri for at se Amerikanerne klare hele invasionen i et snuptag og Will Smith der kommer med smarte kommentarer, er nok til at det bliver lettere at bære over med den noget tynde historie og den indimellem irriterende skrigeunge Dakota Fanning.

Sidehistorien i filmen er også som man kunne forvente af en film af denne type: Vi har den selvoptagne far spillet af Tom Cruise, som skal bevise at han kan leve op til sit ansvar som far i modgang og komme ud på den anden side som en bedre person.

Personligt er jeg nu glad for at vi følger en lille gruppe almindelige mennesker fremfor den amerikanske hær i deres forsøg på at finde på et modangreb, som f.eks. i "ID4". Det giver filmen en mere menneskellig dimension og gør, at man har lettere ved at leve sig ind i det hele.

Spielberg har også gjort meget ud af, at referere til 2. verdenskrig i den kaotiske måde det er fremstillet og man ser menneskets trang til at overleve koste hvad og hvem det vil. Magtesløsheden skinner godt igennem og Spielberg har formået at kombinere isolationsfølelsen fra en film som "Signs" med de storslåede effekter fra "ID4" og for første gang i lang tid er man vidne til noget letfordøjelig underholdning, som ikke er fremstillet så dumt undervejs, at det ødelægger underholdningsmomentet for en.

Selvom man forventede at Spielberg ville gå tilbage til sine rødder, så er denne film ikke helt i samme ånd som nogle af hans ældre film. Dertil er der lidt for meget Hollywood og tju-bang over det. Det er dog stadig en af de bedre Spielberg film jeg har set i adskillige år og en af de mest underholdende. Billedmæssigt er der såmænd også nogle små guldkorn indimellem og Spielberg har da også formået at krydre det hele med nogle fede indslag indimellem, som ikke var at finde i den gamle udgave.

Alt i alt en rigtig underholdende og storslået filmoplevelse, som måske kunne have været en endnu større oplevelse, hvis den havde været længere og haft mere krydderi på historiesiden.

Så hvis du er til "invasion-fra-rummet" film, som de blev lavet i gode gamle dage, men med en smuuuule bedre effekter, så er "War of the worlds" et godt bud på en god gang underholdning her i sommervarmen.

5 stjerner i underholdningens navn.
War of the Worlds