Tegnefilm Noir

5.0
“Corto Maltese” er en herlig fransk noir tegnefilm på højde med Oshii Mamuros ligeledes mørke og komplekse film ”Ghost in the Shell 1+2”. Det er en umådeligt flot animeret film, der med baggrund i Hugo Pratts tegneserie danner følelsesmæssigt komplekse karakterer med meget enkle streger.

Jeg er specielt glad for stemningen i ”Corto Maltese”. Den foregår i nordasien kort efter første verdenskrig, hvor der er borgerkrig i Rusland og politisk kaos med forskellige krigsherrer i Kina, mens Japan og de vestlige stormagter kæmper om en bid af kagen. Kagen er denne gang den russiske zars guld, som alle er ude efter. Vor helt, Corto Maltese (Richard Berry), er en sømand fra Europa (halvt brite, halvt sigøjner), der hyres af den hemmelige organisation, De Røde Lanterne, i Hong Kong til at få fat i den zarens guld, der kører rundt på et lokomotiv i Sibirien. Turen går igennem Shanghai og Manchuriet, hvor farerne lurer på hvert et tog, skib eller fly, som Corto Maltese rejser med. Han for blandt andet følge af russeren Rasputin (Patrick Bouchitey), der til forveksling ligner den rigtige Rasputin, der forførte hoffet før revolutionen. De Røde Lygter sender også pigen Shanghai-Li (Barbara Schultz) efter guldet. De løber ind i diverse hære og organisationer, der spiller deres spil i det store kaos, som vores helt væves ind i.

Det er som sagt en flot film, der leger med de politiske omgivelser fra dette turbulente område i denne turbulente periode. Det er en Indiana Jones i en film noir. En Tintin uden alt det pjat. Smukke billeder af en mørk fantasi om farlig tid og et farligt sted, hvor farlige mænd og kvinder gjorde farlige ting af farlige årsager. I sidste ende må Corto Maltese finde ud af hvilke årsager han kæmper for.
The Adventures of Corto Maltese