Fremskridtstroens forbrydelser

5.0
Jeg hører normalt til dem, der stejler og flygter, når ordet "autentisk" dukker op ifm. spillefilm. I dette tilfælde har man dog ingen grund til bekymring: Det er en helt igennem fremragende film uden den velkendte og berygtede "klæge sirup".

Som indledning på denne film bør man selvsagt ihukomme den danske stats projekt med tvangsfjernelse af grønlænderbørn i 1950erne fra Grønland til Danmark ud fra en fuldt ud sammenlignelig kultur- og raceteoretisk funderet fremskridtstro. Tankegangen var nøjagtig den samme. I Danmarks tilfælde sluttede de velmente uhyrligheder dog i det mindste 10 år tidligere(!)

"Rabbit-Proof Fence" skildrer tidsbilledet så nøgternt, u-dæmoniserende og eftermoraliserende, som man filmisk kunne ønske sig og dertil forestille sig, at det var foregået i virkeligheden. Det er tankevækkende, at dette faktisk nok gør historien endnu mere styg.

I mine øjne ligner dette en eksceptionelt vellykket historisk skildring, som udover at være enkel og velfortalt og som sådan fint egnet både som privat "aftenunderholdning" såvel som skoleforevisning i f.eks. engelskundervisningen. Spilletiden på 1½ time er også helt perfekt.

Teknisk set er den upåklagelig. Det er specielt billedsiden af det knastørre Sydvestaustraliens barske natur og det dels ambiente dels etnisk-prægede lydspor, som huskes.

Særdeles velegnet til ethvert publikum, bortset fra grupper af vrede unge mænd i alle aldre. (Men lod man dem se den enkeltvis, ville de såmænd græde snot i stride strømme over denne essentielt menneskelige og sandfærdige beretning:-))
Rabbit-Proof Fence