Ikke Til At Tro På

2.0
I middelalderen begynder munken Luther (Fiennes), at sætte spørgsmålstegn ved den (korrupte) katolske kirke og dens forvaltning af biblen, særligt efter et besøg i Rom. Dette fører til reformeringen og grundlæggelsen af den protestantiske kirke.

Yderst jævnt drama, der mest af alt minder om noget produceret til TV, om en af historiens vigtigste personer. Filmen præsenterer desværre sin ellers betydningsfulde fortælling så konventionelt og banalt, så man sidder med følelsen af, at en ellers stor begivenhed blot er en fodnote i historiebøgerne, man ikke har gidet gøre noget større ud af.

Den har alle de rigtige meninger og måske for rigtige, selv om der er gode anskuelser omkring tro, den katolske og protestantiske tro og måden kirken dengang prøvede at holde folket nede for at bevare magten, mens den ragede penge til sig.

Men Luther som person præsenteres lige lovligt nutidig og politisk korrekt i sin tankegang efter min mening, jeg sad i hvert fald med følelsen af, at der stod folk bag filmen (en protestantisk organisation var vist også medproducent) der havde interesse i at sælge varen om den Lutherske tro. Så derfor præsenteres vores hovedperson så renfærdig at man har svært ved at tro på ham som et ægte menneske.

Kan man se bort fra alt dette, så kan filmen stadig ikke sige sig fri for at blive mere og mere kedsommelig som den skrider frem, den har ganske enkelt ikke nok at byde på hverken af højspændt drama, for det kommer aldrig til sin ret da filmen skøjter for let hen over både indhold og begivenheder, eller af spændende personligheder der kan holde ens interesse fanget i samtlige minutter filmen varer, og når det visuelt tillige præsenteres så traditionelt og fladt som det gør, er der ikke meget mere at komme efter.
Luther