Livet i det Ydre Rum

5.0
Outland er rendyrket science fiction af forholdsvis høj klasse.
Den er samtidig en af de science fiction-film, der ligesom den oprindelige Alien, forsøger at vise, at livet i det ydre rum ikke altid er lutter lagkage, en trend som især står i tydelig kontrast til eksempelvis Star Trek-serien og -filmene.

Outland foregår på minekolonien Con-Am 27, beliggende på Io, der er en af Jupiters måner. Her giver den ansvarlige korporation et narkotisk stof, der forøger produktiviteten hos mennesker, til minearbejderne.

Produktiviteten blandt minearbejderne stiger efterfølgende i en ret så imponerende grad, men det viser sig dog hurtigt at stoffets bivirkninger blandt andet er, at brugerne bliver såvel morderiske som selvmorderiske af natur.

Minekoloniens sikkerhedsansvarlige vender det blinde øje til dette, eftersom hele operationen med det ulovlige stof er aftalt i hemmelighed med den ansvarlige korporation.

Det varer ved lige indtil en ny sikkerhedschef udnævnes.

Den nye sikkerhedschef er William T. O'Niel (spillet overbevisende af Sean Connery), der bliver udstationeret på Con-Am 27.
Connery vil til bunds i sagen om det narkotiske stof og han kommer til at kæmpe hårdt for at finde sandheden, mens han står helt alene og samtidig er oppe imod en hel verden af korruption.

Selve Outland’s plot ligger meget tæt på den klassiske western High Noon fra 1952, men det fungerer udmærket til trods for dette.
Filmen bevæger sig i et forholdsvis adstadigt tempo, men hele stemningen og den underliggende suspense er ganske enkelt fremragende.

Connery er i særklasse og effekterne fungerer godt taget i betragtning af at Outland er fra 1981.
Rumstationens interiør fungerer designmæssigt rigtigt godt og er med til at højne den klaustrofobiske suspense.
Det er dog rimeligt tydeligt at se at filmens set-designere har fundet deres inspiration i den trendsættende Alien, der udkom 2 år før.

Til trods for at filmskaberne tager sig nogle friheder med hensyn til tyngdeloven har filmen en god underholdningsværdi og spændingen vedligeholdes hele vejen igennem.

Outland kan anbefales alle, der holder af et godt science fiction eventyr eller bare vil se den rigtige James Bond i rumkostume.
Rumstation Jupiter