Sindrigt og Fortænkt

4.0
To mænd (Whannell, Elwes) vågner op på et skummelt toilet, lænket fast i hver sin ende og med et liv liggende i midten, men hvad er der egentlig sket og hvad skal der ske.

”Saw” er en sindrigt konstrueret, men også temmelig fortænkt gyserfilm, der mere bevæger sig over i thriller-genren, hvor brikkerne som et puslespil falder på plads en efter en, men altid så durkdrevent, at man ofte tror man lige er ved at få styr på tingene, før de så atter tager en drejning.

Historiens opbygning, struktur og tematik kan måske minde lige rigeligt om mesterværket ”Seven”, som den langt fra når op til, men ikke desto mindre er det en spændende og indimellem også psykologisk tankevækkende fortælling, holdt i skumle kulisser og dyster belysning, med flere makabre scener.

Særligt uhyggeligt er det faktisk ikke, men grundet omgivelserne og den sindstilstand disse og filmen i det hele taget frembringer, så skabes der alligevel en klam stemning, der gennemsyrer hele historien i en sådan grad, at man næsten narres til at tro, at det man ser er uhyggeligt.

Skuespillet er overraskende godt og filmen er visuelt faktisk slet ikke dårlig, uden at være så original som den prøver at bilde os ind den er, selv om den tydeligt er produceret for få penge og skrabet og rå at se på.

Plottet hænger måske ikke altid lige godt sammen, den har nogle små-forvirrende spring og eventuelle huller i logikken, men det meste falder alligevel på plads til sidst.

Jeg var meget i tvivl om min bedømmelse af filmen ikke er en anelse for høj, men historien er i sidste ende så snedigt og intelligent sat sammen, fortænkt eller ej, at den fænger fra første til sidste minut og det er en bedrift i sig selv.

Efterfølges af ”Saw II”.
Saw