Frygten Dræbte Demokratiet

5.0
To unge mænd (Holliman, Hutton) voldtager og myrder en ung indianerkvinde, der viser sig at være gift med den lokale Marshal (Douglas), der sætter sig for at fange dem og bringe dem for retten. Den ene af mændene viser sig dog at være søn af en gammel ven (Quinn), der nu er stor kvæg-baron, der har total kontrol over byen Gun Hill.

John Sturges er en af Hollywood’s i dag forholdsvis glemte instruktører, trods det at han har leveret flere store og mindeværdige klassikere af høj håndsværksmæssig kvalitet.

Denne western, der tydeligt er inspireret af ”High Noon”, er også en af slagsen. Den byder på storslået billeder, solid action og en spændende fortalt historie med fine skuespilpræstationer.

Indimellem kan plottet have sine mangler og fejl og ikke alt er lige logisk, men ellers er det en fin fortælling, hvor en velspillende og overbevisende Douglas, ene mand kæmper for lov og orden (og personlig hævn) i et korrupt og sygt samfund, hvor kun en tidligere prostitueret er parat til at hjælpe ham, og hun sandsynligvis i sidste ende kun for at hævne sig.

Det er en anklage mod et demokratisk samfund der svigter, når de mennesker der befolker det, ikke tør eller vil træde til og tage medansvar, for at få det til at fungere.

Det er måske ikke stor filmkunst, men det er vedkommende nok og som underholdning fungerer filmen upåklageligt. Det er respektabelt iscenesat, nervepirrende at følge og begivenhedsrigt.
Sidste tog fra Gun Hill