Mesterværk

6.0
En kommentar har beskrevet "The Accidental Tourist" som 'én lang rejse mod et smil' (bemærk at William Hurt ikke smiler særlig ægte før i filmens slutscene), og hvis man ikke forstår dette, vil filmen ikke sige en ret meget.

Forklaringen er den, at filmens handling sættes i gang af to tragiske begivenheder: et dødsfald og en skilsmisse, hvilket på papiret jo ikke ligefrem ligner grundlaget for en KOMEDIE. Men det er ikke desto mindre netop hvad "The Accidental Tourist" er: en varm, livsbekræftende komedie om en mand, der er følelsesmæssigt hæmmet og indadvendt som følge af sorgen over sin søns død og et ægteskab hvor kærligheden ligeledes er død. Ved mødet med en usædvanlig ligefrem og noget påtrængende kvinde - spillet af Geena Davis - nærmest provokeres manden, der er rejsebogsforfatter, til at ændre på sin noget træge personlighed og revurdere sin tilværelse. Ikke mindst kvindens hund og hendes barn får betydning i denne henseende.

Geena Davis modtog helt fortjent en Oscar for bedste kvindelige birolle i 1988 for sin rolle som kvinden der invaderer rejsebogsforfatterens liv. Bill Pullman bør også fremhæves i rollen som rejsebogsforfatterens forlægger - det er nok en af Pullmans bedste roller vi her ser ham i.

Det er en fornøjelse med denne type komedier, hvor komikken udspringer af hverdagsagtige begivenheder og hvor det ikke er hysteriske armbevægelser og de store grimasser, der giver anledning til kluklatter, men små ting ved figurerne og ved de forholdsvise almindelige ting de oplever. Særligt må fremhæves William Hurt, der alene med sin mimik og sine blikke fremkalder en stor del af komikken, og naturligvis Geena Davis, der er intet mindre end spudlende veloplagt i en rolle, som hun aldrig siden har overgået. Desuden er alle scenerne med rejsebogsforfatterens noget specielle familie alle pengene værd.

Filmen undgå også på behagelig vis en klæbrig og konventionel slutning, idet hele pointen med filmen er, at vores hovedperson træffer et valg for livet, og måden vi som tilskuere får dette vist på, er så afdæmpet, usentimental og u-amerikansk som en slutning af en film overhovedet kan være: ikke noget kys eller nogen omfavnelse, men blot to blikke der mødes og William Hurt hvis ansigt for første gang i hele filmen klarer op i et stort, ægte varmt smil.

I øvrigt må det karakteriseres som en skandale at filmen endnu ikke er udgivet i region 2-format og med danske undertekster. Sover de danske filmdistributører??????
Turist ved et tilfælde