En vampyrs historie

5.0
Francis Ford Coppola’s storstilede genindspilning af Bram Stoker’s historiske roman om vampyren Dracula er samlet set et forfriskende tag på den fiktive fortælling om Grev Dracula.

Til trods for, at Coppola’s version af Dracula-myten i sin tid fik en hel del kritik, synes jeg det alt i alt er en fantastisk film, der til overflod indeholder al den gotiske fornemmelse og der tilhørende ægthed som adskillige af dens forgængere har manglet.

Nogle steder kører billedsiden lidt ud på et visuelt overdrev, men det fungerer faktisk ganske fint i forlængelse af den grumme og lidt sørgelige historie om Grev Dracula.

Derudover er det en samling af ufatteligt skuespiltalent instruktør Coppola har samlet til denne film. Den masse af talent som Gary Oldman besidder kommer til fulde til udtryk i hans ypperlige præstation som Dracula.
Oldman’s fortolkning af Greven med de indre modstridende konflikter står for mig blandt hans stærkeste præstationer.

Anthony Hopkins er også enestående som hans nemesis; Van Helsing, en rolle han spiller med lige dele af den vanvittigee videnskabsmand og den sindssyge cowboy.

Ser man bort fra såvel Keanu Reeves (som Harker) skuespilpræstation som hans grinagtige forsøg på at tale med noget, der skal forestille en engelsk accent, er skuespillet i Dracula tæt på absolut topklasse.
Desuden er der Winona Ryder (som Mina) i, hvad jeg vil betegne som, hendes livs rolle, hvilket måske ikke siger så meget, men alt i alt lykkedes det på ganske fornem vis dette ensemble under styring af Francis Ford Coppola, at omsætte den vel nok mest kendte gyserfortælling nogensinde til film.

I andre roller, der er værd at fremhæve har filmen først og fremmest Tom Waits som den sindsyge insektspisende Renfield, og Sadie Frost som Lucy, Mina's unge og giftefærdige bedste veninde, der ubevidst bliver offer for Dracula’s mørke evner.

Alt i alt har Coppola har valgt en udpræget “kunstnerisk” tilgang til det materiale, der er Bram Stoker’s roman. Coppola er i høj grad i stand til at skabe nogle såvel skræmmende som effektive billeder, der til tider gør filmen foruroligende eller ligefrem uhyggelig samtidig med, at den formår at virke nærmest hypnotiserende med alle de visuelle indtryk af såvel farver og skygger.

4½ stjerner
Bram Stokers Dracula