Den mest velspillede slasher

5.0
Sarte sjæle kan godt pakke sammen. Alexandre Ajas "Haute Tension" sparer ikke på "svineriet", og effektmageriet er særdeles vellavet og relativt LÆNGE i fokus.
Det er en usædvanlig dyster og konstant intens forestilling indenfor sin genre. Stemningsmæssigt rummer den noget af den samme ensomhedsstemning, som "Texas Chainsaw Massacre".

Men derudover er filmen en overordentlig velkomponeret gyser med en aldeles fremragende spændingsopbygning, der kører helt frem til filmens sidste 10 minutter, hvorefter tilskueren får en spand koldt vand i hovedet: Hvad er der egentlig sket?
- En elegant serveret pointe for den opmærksomme, om end man altid kan klage lidt over gysergenrens generelle mangel på forklaringer og motiver. Men mht. psykologi, mening og sammenhængskraft er vi langt over gennemsnittet af horrorfilm.

Belgiske Cécile de France spiller den altdominerende hovedrolle som den "butch"ede (veltrimmede) skabslesbiske Marie, så det er en nydelse. Netop skuespilpræstationerne er i det hele taget med til at gøre filmen til en usædvanlig medrivende oplevelse.

Fem stjerner er nok en lidt vel høj karakter til en trods alt ret simpel fortælling (fire havde nok været mere rimeligt). Men min hensigt er naturligvis at fremme interessen for den muligvis bedste slasher-film til dato.

Filmen skal naturligvis ses på originalsproget, da dubbing-arbejdet med det engelske lydspor angiveligt lader en del tilbage at ønske. Bortset fra dén smutter er filmens lydspor, der især består af dystre lydcollager, glimrende.
High tension