Paris set fra bunden

5.0
Leos Carax er født i hjertet af Paris, så hans forudsætninger for indsigt i Byernes By er på forhånd fornuftige. Hans film har angiveligt alle været store økonomiske satsninger, som skiftevis er blevet anmeldersucceser eller fiaskoer såvel blandt publikum som kritikere (oplysninger fra IMDB.com).

"De Elskende fra Pont-Neuf" udspiller sig på samfundets absolutte bund i Paris, hvilket vi til fulde overbevises om i filmens første 10 minutter.

Denis Lavant spiller en forsumpet ung mand, som aldrig har kendt til andet end livet på gaden. En ældre spritter sælger ham metadonampuller for diverse tyvekoster og mad.
Juliette Binoche spiller en falleret ung billedkunstner, som er blevet ramt af en invaliderende øjensygdom, der truer med at gøre hende helt blind. Først senere erfarer vi, hvorfor hun tåger rundt på gaden. Hun er på flugt fra noget.

Den unge mand forelsker sig i kvinden (men er det gengældt?). Sammen oplever de nogle lyse stunder midt i den daglige elendighed. Efterhånden er kvindens syn dog blevet så forringet, så hun er helt afhængig af dén mand, som begærer hende. Og da hun pludselig efterlyses af myndighederne, forsøger han at skjule hende. De er ikke "lige børn", og han ved, at han står til at miste hende. Han driver sig selv ud i nogle særdeles desperate og lidet glorværdige dispositioner.

Trods den dybe elendighed undervejs, kan det godt afsløres, at filmen ender lykkeligt. Troværdigt forekommer det dog ikke helt, men det er i sidste ende en vellykket film på kærlighedsdramaets særegne præmisser.

Billedsiden er et kæmpe aktiv. Vi har at gøre med en mand, der formår at formidle Paris' gadestemning på fornemste vis.
Denis Lavant er på forrygende vis kommet til at ligne en hærdet voksen gadedreng. Juliette Binoche ser mere miserabel ud end nogensinde i en rolle, som ligger et pænt stykke fra hendes typiske filmfigurer.

Min samlede vurdering er lidt forbeholden. Den forekommer noget langtrukken og sej at stå igennem. Samtidig er handling og motiver ikke just entydigt troværdige. Men et medrivende og stærkt filmisk kærlighedsdrama er der så afgjort tale om.

Nærværende film var i øvrigt den første film, som Ole Michelsen gav fem hatte i "Bogart" tilbage i 1991.
De elskende fra Pont Neuf