Stemningsfuld søslagsfilm

4.0
Mange vil sikkert opleve filmens slutning som lidt brat eller uforløst, og jeg skal da ikke lægge skjul på, at den overraskede mig, når filmen havde Crowe i den altdominerende hovedrolle og er produceret af Fox.

Men det er i høj grad et stykke velformidlet søfartshistorie, hvilket til gengæld er sket på bekostning af handlingen, der ene og alene udspiller sig på det hårdt prøvede skib "Surprise" og i særdeleshed omkring kaptajnen, der i 2/3 af filmen fremstår som en forbløffende menneskelig og pædagogisk leder anno 1805 i en grad, så det næsten bliver for meget.

Men den noget monotone handling og generelle mangel på flerdimensionalitet reddes i høj grad af stribevis af gode replikker og humor undervejs.

... Og ellers kan man jo altid vælge at læne sig tilbage og nyde den fornemme og hyggelige billedside suppleret med en formentlig ganske realistisk lydside (Hér skal den fine detalje ifm. bombardementet med kanonkugler fremhæves: Eksplosioner fra kanoner affyret langvejs fra høres kun svagt, selv om træværket splintres omkring de stakkels matroser).
Master and Commander: Til verdens ende