Rigeligt med overtræk

4.0
Jeg kan ikke komme uden om min skuffelse, ved denne film, men det er jeg nødt til at se bort fra, hvis jeg skal give en nogenlunde retfærdig bedømmelse, for nok er det langtfra Burton i storform, men det er stadig et fabelagtigt visuelt stykke håndværk.

Min skuffelse skyldes først og fremmest historien. Burton er jo en mand med mange skjulte budskaber i sine værker. Derfor er det skuffende at alle budskaber i denne film er skåret så meget ud i pap, at selv små børn kan være med, og så er der ikke så meget for os andre at komme efter, foruden underholdningen og eventyret. Men det skal man nu heller ikke nødvendigvis kimse ad. Hele projektet er nemlig så godmodigt fremstillet at det forekommer mig umuligt at være direkte utilfreds. For på trods af at jeg ikke fik nogen åbenbaring, morede jeg mig da. Jeg lo af de griske børns dumhed og forældrenes ignorence. Jeg nød de musikalske optrin, men højdepunktet er uden tvivl Johnny Depp. Han kan ganske enkelt bære en film, så den er værd at se alene for ham. At Burton så kun for skuffende lidt ud af en så spændende karakters baggrundshistorie er den anden side af sagen. Jeg manglede det sædvanlige Burtonske mørke. Nok er Wonkas baggrundshistorie trist, men alt for banal, og den bliver ikke interesant. Tværtigmod bliver den hen imod slutningen kvalmende og ligegyldig, med sine lårtykke moraler.

Det skal dog ikke ødelægge helhedsintrykket at Burton stadig er en fremragende billedskaber, og Charlie og Chokoladefabrikken er fortræffelig underholdning. Derfor 4 stjerner i underholdningens og godmodighedens navn.
Charlie og chokoladefabrikken (org. version)