Living In A Box

4.0
Golfkrigsveteran (Brody) sendes i behandling på psykiatrisk afdeling, da han anklages for et mord og her udsættes han for en umenneskelig behandling, hvor han spændes fast i en speciel jakke og lægges i en boks. Under disse ophold, opdager han noget sært.

Det er svært at sige om man skal kalde ”The Jacket” skuffende, da den fænger en hele vejen fra start til slut. Men ikke desto mindre er det en psykologisk thriller, der er mere interessant, takket være den i begyndelsen kringlede handling, end egentlig spændende og som i sidste ende dårligt kan betegnes som særlig psykologisk.

Den minder på mange måder om ”The Butterfly Effect” og til dels også om ”Donnie Darko” i dens grundlæggende filmiske tema, men er både mindre spændende og i sidste ende mere banal end disse to, men reddes hjem af både Brody’s fantastisk spil og at man faktisk bliver grebet af historien, særligt i begyndelsen da man prøver at finde ud af hvad fanden der foregår, trods dens mangler.

Den er teknisk godt lavet og når vore hovedperson lukkes inde i boksen, kommer man som tilskuer helt med derind og føler sig klaustrofobisk lukket inde, selv om det er en tilstand filmen desværre ikke anstrenger sig for at holde os fanget i, så vi for alvor når at fornemme angsten.

Det er i sidste ende en film om ens følelsesliv, her traumatiseret på grund af krig og et skud til hovedet, og om at skabe en verden inde i sig selv for at holde den rigtige verden på afstand, men det er også en film om skæbner og følger af ens handlinger, så den efterlader en smule til refleksion, men virker mod slutningen for konkret til at man føler det er det den brænder for.

I en vigtig og stor birolle, mangler Knightley måske en smule tyngde til den rolle, som socialt belastet ung kvinde hun skal agere, men hun falder alligevel ikke igennem, måske fordi hun har valgt at underspille sin karakter, så hun ikke dominerer rollen fejlagtigt. Karakterens udvikling finder jeg imidlertid lidet troværdigt, men det passer i sidste ende til det usandsynlige plot.

Trods positiv og negativ kritik, så er ”The Jacket” en solidt drejet film, der måske ikke helt tør eller vil så meget som den først lægger op til, men alligevel må betegnes som god, man keder sig i hvert fald ikke et eneste minut i løbet af filmen og det er vel også en form for bedrift.
The Jacket