En vinder!

5.0
Hårdkogt og forbavsende underholdende thriller/drama, med en formidabel og veloplagt Viggo Mortensen i hovedrollen. Det gode ved denne film er, at den både kan ses som ren underholdning (for den underholder på højt plan) men den er også stærk tematisk, især ved gensyn må jeg konkludere. Filmens mange pointer holdes skjult, så vær opmærksom. Hovedtemaet er volden, som Cronenberg udforsker ganske elegant. Samtidig rejser den spørgsmålet om vi mennesker er voldelige af natur? Kan alle blive presset til at udøve ekstrem vold? Er vold arveligt? Det er netop disse spørgsmål som gør A History Of Violence til en fantastisk spændende oplevelse. Filmen har også en flot og vigtig kritik til det amerikanske samfund, som har det med at hylde volden i nyhederne. Her tænker jeg på scenen, hvor vores hovedrolle "redder dagen" da hans diner bliver angrebet af nogle bad-men, som han "ordner" på groveste vis. Her bliver hovedrollen fremstillet som helten.

Bemærk lige filmens fantastiske cast. Jeg har allerede nævnt den gode Viggo, men listen er simpelthen lang. Maria Bello giver også en ægte præstation, og sexscenerne mellem hende og Viggo er de frækkeste og mest meningsfulde set på film. Harris og Hurt er skræmmende geniale som gangsterbosser, hvor den sidstnævnte blev fortjent indstillet til en oscarnominering for birollen.

Jeg fandt den først gang god, men efter flere gensyn står den simpelthen stærkere. Og filmens mange kvaliteter opdager man netop ved gensyn, og det siger en hel del om filmens komplekse historie - det er KLASSE. En udadtil simpel historie, men handler om SÅ meget mere, hvis man gider at grave dybere. En modig film.

Filmen blev også nomineret (oscar) for bedste filmatisering i 2006, men vandt ikke.
A History of Violence