Børnesikret kæmperobot

4.0
Brad Birds (manden bag "The Incredibles") ”The Iron Giant” er en sød, men egentlig ganske standard og forudsigelig fortælling om en dreng i 1950'ernes kommunistangste USA, der møder en kæmperobot, som han bliver ven med.

Det er den type film, som både er underholdende, og som har en god morale om pacifisme og forståelse frem for angst, som du har lyst til at formidle til dine børn. Det bedste for voksne i denne film ligger i tegnestilen, hvor figurerne og omgivelserne har meget mere liv og personlighed end i de tegnede film Disney lavede i samme periode (de gik endegyldigt over til computeranimation sidste år).

Drengen Hogarth stifter bekendskab med robotten (med stemme af Vin Diesel) i skoven ved den lille lokale by, hvor moren (med stemme af Jennifer Aniston) arbejder i en Diner. Robotten er som ud af en 50'er tegneserie, og det er virkelig lækkert at se, hvordan hele dette 50'er univers er fanget i denne tegnefilms verden. Også de atom-, rum- og kommunistangste myndigheder repræsenteret ved regeringsagenten Kent Mansley (Christopher McDonald), der mener, at alt skabt uden for landet bør ødelægges, og han vil derfor gøre alt for at opsnuse robotten og udslette den.

Filmen låner rigtig meget fra tidligere film om misforståede monstre såsom E.T., Frankenstein, King Kong, og tusindvis af andre film, tegneserier, tegnefilm, tv-serier med mere, hvor dette børnevenlige tema optræder. Men den er samtidig sin egen i form af tegnestil og lune, og den er bestemt værd at se, og helt sikkert noget forældre vil have lyst til at vise deres børn, der både vil tie stille i halvanden time og lære noget om konsekvenserne af frygt og vold.
Drengen og jernkæmpen