Fabelagtigt mesterværk - se den af flere grunde

6.0
Fritz Lang er ikke uden grund en af de mest anerkendte instruktører. Hans klippeteknik er forbillede for mange af nutidens instruktører. Hans flow er eminent.

Handlingen er interessant. Læg mærke til motivet bagved. Når Hollywood rykker ud, er det oftest med personlige motiver og for egen vinding en forbryder er på banen. her er netop tale om en forbryder hvis mål er at "rense" samfundet (ikke uden grund Hitler med lige om hjørnet, da filmen laves). Vi har med andre ord med en forbryder at gøre, som har en moral der er hinsides det personlige.

Scenen hvor Dr Mabuse træder i karakter i genial, set med 1933 øjne. Biljagten, hvor man ser de indre drivkræfter i forbryderen stå på kølerhjelmen og pege ind i mørket er ikke set bedre i særligt mange film.

Slutningen måtte ændres for ikke at støde Hitler-Tyskland.

Nyd hvor ens forbryder syndikaterne og politiet tænker !!!

Fritz Lang overlevede kun "M" fordi hans kone var højt i det nazistiske maskineri. "M" blev Peter Lorres internationale gennembrud, og er en forlængelse af ideerne i "Dr Mabuse".


Jeg vil meget varmt anbefale at se filmen - for dens klippeteknik. For dens tempo. For dens nuancerede visning af en kompliceret forbryder (netop ikke bare sort/hvid - gab).


Vi kan afvente der kommer film med et religiøst betonet indhold med tiden. "Terror" og "fundamentalisme". Dette var en 1933 version af datidens "fundamentalisme", hvor en elite havde store tanker om, hvordan samfundet brude være skruet sammen.
Dr. Mabuses testamente