Forførende skønhed

4.0
Det der i størst grad præger denne film er som min overskrift siger dens ufatttelige skønhed, man bliver med det samme draget ind i den poetiske billedstil der er i filmen, glødende let slørede farver og kameraet dvæler ligeså meget ved kirsebærblomster som ved Ziyi Zhangs ufattelige yndige ansigt.

I 'Mit liv som geisha' bliver man draget med ind i geisha'ernes mystiske verden af skønhed og kunst. Det skal siges at man skal have tålmodighed for at se denne film, fordi det ligesom bogen ikke er nogen særlig hurtig handling.

På skuespiller siden er jeg lidt lunken. Filmens helt store præsentation kom i skikkelse af en gribende og fuldt ud overbevisende Ken Wanantabe, han var perfekt til rollen som Sayuri's store kærlighed. Jeg synes og at Ziyi Zhang leverede en ret overbevisende præsentation, hendes ansigt var på trods af den nærmest maskeagtige make up utrolig udtryksfuld, og for ikke at nævne på nogle tidspunkter overjordisk smukt. Michelle Yeoh var også ganske habil som Mameha, men ellers var der ingen der virkelig brændte igennem.

Jeg synes filmen er god, men som forventet umuligt i stand til at opfange den helt unikke medrivende stemning i bogen. Den prøver, men den kan ikke beskrive hver eneste detalje som bogen gør. Hvis man virkelig skal have indsigt i geisha'ernes verden skal man læse bogen.

Den eneste helt store fejl der var i filmen var at kærlighedshistorien var blevet frataget en hel del af sin gribende intensitet og smerte, og den fremstilling man gav Sayuri's forhold til Nobu var blevet forvansket. For at gøre den mere letopfattelig og spiselig har man simplificeret det. Sayuri elskede ikke Nobo som hun gjorde formanden, men det blivet gjort klart at hun har et helt unikt bånd til ham. I filmen bliver det gjort til at hun slet ikke kan lide ham, hvilket er langt fra sandheden. Man har bare ikke kunnet presse portrætterne af forskellige typer kærlighed mellem mand og kvinde ned i spilletiden, hvilket er en skam.

Filmen var dog bedre end jeg forventede, og den formår at vise hvor frygelig grusom geisha systemet var, og til dig der var forvirret over forskellen på en geisha og en luder. En geisha var først og fremmest en selskabsdame. Hun var nærmest lidt ligesom en omvandrende pin up. Ja deres mødom blev solgt på auktion, men ud over den ene gang var det næsten umuligt at komme i seng med de fashionable geishaer. Selvfølgelig var det forskelligt fra geisha til geisha og deres dygtighed. De helt store geisha'er kunne man ikke komme i seng med uden tilladelse fra geisha'ens okiya og oftest var det i forbindelse med at vedkommende blev hendes Danna. Manden der financierede alt ved hendes karriere. Det er vanskeligt at forklare, men man får den uddybende forklaring in bogen.

Okay nok om det, 'Mit liv som geisha' er en smuk og rørende film om en helt unik kvindeskæbne, og afgjort værd at se. For dens fantastiske billedside, stemningsmættede musik og for Ziyi Zhang og Ken Wanantabe's præsentationer.

Mit Liv som Geisha