Begær I Junglen

4.0
Dybt i hjertet af Afrika, lever den aldrende Marswell (Gable) af at fange vilde dyr. En dag ankommer et ungt ægtepar, hvor Marswell indleder en affære med den meget yngre kvinde (Kelly).

Den legendarisk Ford, der i dag mest er kendt for sine mange fremragende westerns, især med John Wayne i hovedrollen, trods det at han vandt adskillige Oscars for alt andet end netop westerns, står også bag dette kærlighedsdrama, der har et snert af eventyrfilm over sig.

Filmen er et remake af ”Red Dust” fra 1932, pudsigt nok også med Gable i hovedrollen. Den blev atter indspillet i 1940 under titlen ”Congo Maisie”.

Som film hører ”Mogambo” ikke til Ford’s bedste, men den hæver sig alligevel over mange andre instruktørers værker, for selv når Ford var mindre god, kunne han stadig levere en vare der fængede og bød på kvalitativ underholdning. Det er jo ikke for ingenting at manden hører til blandt de største, mest stilskabende og efterlignede i den amerikanske filmhistorie.

Man bliver ikke en legende uden grund og Ford har fortjent sit ry, hvad han også beviser her hvor han er lidt på udebane, i en historie om en mand, fint spillet af Gable, der i et desperat forsøg på at bevise sit værd som viril mand og styret af begær og angst for alderdommens forfald, er tæt på at sætte alt det han kan få og i virkeligheden ønsker, over styr. Blandt andet kærligheden til en kvinde, spillet overbevisende af Gardner, der repræsenterer den realistiske kærlighed (ikke for at lyde som Sandmand...smiler) for manden der vælger med hjertet og ikke med pikken.

Persongalleriet og historien stikker måske ikke så dybt, som man kunne ønske sig og slutningen forekommer lige lovlig optimistisk og romantiseret. Men ikke desto mindre føler man sig godt underholdt fra start til slut og for sin tid, er filmen godt lavet.
Mogambo