Chrouching Tiger, Hidden Dragon; et mesterværk, intet mindre.

6.0
Manden bag den nuværende succeshistorie, det episke drama om to homoseksuelle cowboys - "Brokeback Mountain" - der jo er meget oppe i tiden nu her, er taiwanesiske Ang Lee, og han lavede for snart seks år siden dette storslåede og bogstaveligt talt bjergtagne drama, der tilmed krediteres for at være dén største asiatiske filmproduktion nogensinde.

Historien omhandler pigen Jen (Zhang Zíyí) og hendes kærlighed til den unge og standhaftige Lo (Chang Chen), med tilnavnet 'Sorte Sky', og vejen fra det ungdommelige, følelsesladede og naive sind til omend ikke selverkendelse, så en vis forståelse af at livet består af handlinger, eller rettere årsag og virkning, altså karma, hvilket betyder at det er nødvendigt at se konsekvenserne af sine handlinger i øjnene, og at tage ansvar for sine handlinger. Men nu er det netop sådan at vores hovedperson ikke vil vokse op, og blive voksen, hun vil ikke uden videre give slip på det jeg omtaler som 'det ungdommelige og naive sind', og tage ved lære. Hun vil derimod være sin egen herre og læremester, hun føler sig mest fri når hun er alene og det er hendes overbevisning at hun kan klare alt på egen hånd, hun vil derfor gøre alt for at bevare den ungdommelige illusion om at 'være herre over egen skæbne', og uafhængig af andre mennesker. Forinden hun ved af det befinder hun sig pludselig midt i et hav af skæbnesvangre begivenheder og indser ikke forinden at det er for sent, hvad de uundgåelige konsekvenser af disse er, meget melodramatisk.

På den rejse jeg omtaler at pigen Jen begiver sig ud på er der et par vigtige karrakterer der gør sig gældende. Disse er udover Lo, bl.a. Lí Mu Baí (Chow Yun Fat), en 'semi-munk', oplært i wutan-skolens kampkunst og ejeren af det sagnomspundne sværd 'grønne skæbne' a.k.a. 'green destiny', Shu Líen (Míchelle Yeoh), er endnu en kampkunst færdig, også oplært efter wutan-skolens skrifter, Hr. Te (Lung Síhung), som er en official der tjener under Jen's fader, der er guvernør, samt den snu antiheltinde 'Jaderæven' a.k.a. 'Jadefox' (Cheng Peí Peí). I hovedrollen som filmens omdrejningspunkt leveres der en afdæmpet og bevægende præstation af stortalentet Zhang Zíyí - også kendt fra filmen "House of Flying Daggers" - og hun akkompagneres som sagt af flere store asiatiske skuespillernavne i birolle-afdelingen.

Filmen er også et sandt udstyrsstykke i 'martial arts' med mange utroligt flot koreograferede kampscener, der sammen med smukke billedmontager og den gode historie, fuldender helhedsoplevelsen.

* Overall, synes jeg at filmen er 7 af 7 mulige stjerner værdig. *
Tiger på spring, drage i skjul