Multilingualt og veloplagt

5.0
Xavier - en ung fransk økonomistuderende (Roman Duris) får karrieren lagt på skinner af far, der kan skaffe ham et velbetalt kontorjob i EU-administrationen i Frankrig, hvis han studerer et år i udlandet.

Valget falder på Spanien eller nærmere bestemt den katalanske hovedstad. Men før end han kommer så langt, skal han udfylde et hav af blanketter til EUs studieopholds-program ERASMUS. Denne faktiske bureaukrati-procedure er decideret mindeværdigt skildret!

Efter et par mislykkede indkvarteringer hos emsige husværter ender han med at splejse til en stor lejlighed sammen med cirka seks andre internationale studerende fra hhv. Italien, Spanien, Tyskland, Danmark, Frankrig og Belgien. Kollegie-atmosfæren indfinder sig hurtigt... Til husværtens synlige utilfredshed. Snart vælter det ind og ud ad lejligheden med kærester og venner på besøg, hvor navnlig en ung bøvet brite (Kevin Bishop) iført fodboldtrøje sætter gang i pinlighederne.

Filmens handling skildrer unge mennesker i 20erne og deres mere eller mindre banale identitetsmæssige "roderier" (hovedpersonen Xaviers eget ordvalg). Det er perfekt for Xavier, for han elsker netop dette rod og kaos af vidt forskellige mennesker samlet på ét sted.

Det kan lyde som noget, der er set 20 gange før indenfor genren "ungdommelige dannelsesfilm". Alligevel hæver den sig overbevisende over mængden, men ikke pga. handlingen. Den lever først og fremmest på sin velskrevne dialog og rimelige grad af troværdighed mht. menneskelige relationer og hverdagsskildring. Den rammer i forbløffende grad dén atmosfære, som mangen en ung Europa-farer har oplevet på et udlandsophold.

Desuden styrkes oplevelsen af pæn repræsentation af velrenommerede unge europæiske skuespillere, hvor især Audrey Tautou (som Xaviers forsmåede kæreste i Paris - kendt fra Jeunets "Amélie") og særligt Cécile de France (Xaviers jævnaldrende lesbiske "sex-mentor" - kendt (også som lesbisk) fra psyko-splatteren "Haute Tension") trækker opad i bedømmelsen.

Som barn ville Xavier hellere ha' været forfatter. Efter introduktionen til kontorjobbet, vælger han i bogstaveligste forstand at flygte fra Paris for at forfølge denne drøm.

Selvsagt velegnet til alle, der har erfaringer som studerende i udlandet, eller til det modne publikum, som ønsker en nogenlunde overbevisende "genoplevelse" af livet som ung.
Efter at have genset filmen hér to år efter, at jeg anmeldte den på Scope, oplevede jeg stadig noget "magisk nærværende" i dén atmosfære, som instruktør Cédric Klapisch er lykkedes med at skabe.

(Filmen fortsættes med samme rollebesætning i den ligeledes succésfulde "Les Poupées Russes" fra 2005.)
Det spanske hotel