Skoven mod byen: Hvis side er du på?

5.0
Det er intet mindre end den evige konflikt mellem det uberørte naturrige og civilisationens trang til ekspansion og industrialisering (tidsmæssigt er vi nok omkring 14-1500tallet), som hovedpersonen tvinges til at løse for at hæve dén dæmoniske forbandelse, som han under en kamp påføres af et forhekset kæmpevildsvin.

Efter både at ha' stiftet bekendtskab med den magtsyge byherskerinde fru Eboshi og den krigeriske ulvepige Mononoke konfronteres vor helt med den velkendte "med os eller mod os"-retorik. Trods ungersvendens ihærdige anstrengelser ender det alligevel med et drabeligt slag med mange forskellige interesser involveret, som kun kan løses ved den mægtige skovguds mellemkomst.

"Prinsesse Mononoke" er en overdådigt stemingsfuld tegnefilm, som vil kunne nydes af alle, men hvis problemstillinger nok mest appellerer til voksne og/eller enhver, som kan forholde sig åbent til de lidt abstrakte asiatiske mytologiske forklaringer, der involverer dæmoner, skovånder og naturguder.

Men så venter der også en bevægende flot filmoplevelse på såvel billed- som lydsiden. "Prinsesse Mononoke" er måske den mest kritikerroste af Miyazakis mange mesterligt fortalte tegnefilm - ikke mindst på grund af den nuancerede skildring, der ikke lader sig klart opdele i "gode" og "onde".

Mageløst er det under alle omstændigheder. Og det er pragtfuldt at kunne garantere en stor filmoplevelse til enhver, der overvejer at se en film.
Af samme grund kan man kun undre sig dybt over, at ingen distributør har ofret penge på at oversætte i det mindste underteksterne til en officiel udgivelse af "Mononoke" på dansk.
Prinsesse Mononoke