Arnold rydder op i Chicago

5.0
Red Heat (på dansk; En Russer rydder op i Chicago) fra 1988 er den amerikanske instruktør Walter Hill's andet deciderede blockbuster hit.
En typisk 1980'er film, der følger fint i tråd med den klassiske 80'er opskrift på hvorledes en komedie skal skrues sammen; altså en "buddy-movie".
Meget i stil med Hill's første enorme blockbuster med Eddie Murphy og Nick Nolte i hovedrollerne; 48 Timer fra 1984.
Her er sammensætningen Arnold Schwarzenegger som den russiske betjent, der uvildigt teames op med den evigt fablende og halvtåbelige amerikaner; James Belushi.

Arnold Schwarzenegger spiller kaptajn Ivan Danko, en russisk betjent der har en aldeles stiv personlighed uden det mindste gran af humor.
Danko forfølger den gennemført ubehagelige narko-dealer Viktor Rosta til Chicago, hvor den lokale smart ass betjent; Art Ridzik, spillet af James Belushi, sættes til at ”babysitte” Danko mens denne forsøger at ledsage Rosta tilbage til Rusland (dengang hed det Sovjet).
Selvfølgelig mislykkes dette og det i forvejen umage par må sætte hårdt mod hårdt i kampen for at arrestere Rosta. En proces, der samtidig fører dem tættere sammen som mennesker. Typisk 80'er stil ;-)

Red Heat er som nævnt i det ovenstående altså langt fra original i sin historie, men den er forbandet underholdende.
Hele opbygningen er mere eller mindre rutinepræget 80’er buddy movie, men Schwarzenegger, Belushi og de mange bipersoner redder filmens komik.

Hvis man har et problem med Arnold Schwarzenegger's kantede prøjser accent - noget der i slut-80'erne var mere tydelig end tidligere i det Arnie fik langt flere replikker - er Red Heat næsten den perfekte "dosis".
Arnold som russer - det må siges at dække accenten ret godt ;-)

Jeg kan simpelthen ikke dy mig for lige at slynge et par klassiske Schwarzenegger one-liners ind i denne anmeldelse;

"You think parakee is feminin?"

"Soviet method is more economical"

" How do you Soviets deal with all the tension and stress?
- VODKA!"
En russer rydder op i Chicago