Lord of War, en ny film af Andrew Nicoll.

3.0
Det er ingen hemmelighed at jeg først og fremmest så filmen ("Lord of War") for at betragte samspillet mellem Nicolas Cage og Jared Leto, der jo spiller to ukrainsk fødte brødre i filmen. De er for mig at se to af nutidens allerbedste skuespillere. Nicolas Cage er i hovedrollen dog langt fra så sympatisk som man kunne forvente, han er derimod uden omtanke og til tider nærmest umenneskelig med sine dystre betragtninger om menneskets drivkraft; som han mener er en form for grundliggende ondskab, - virker nok yderst urealistisk for de flestes vedkommende, inclusivt undertegnede, men er ikke desto mindre hvad der postuleres - hvilket gør det ekstremt svært at holde af og føle med hans ofte iskolde figur. Jeg mener han er langt fra så sympatisk, medmenneskelig og genkendelig som f.eks. Johnny Depp var det i filmhittet "Blow". Apropos, det ville have været interessant at have set ham (J. Depp) i den bærende rolle overfor Jared Leto, eller i samspil med Nicolas Cage, de er jo gamle venner, men trods det og alligevel aldrig set i samme film.

Nå, men tilbage til filmen der først og fremmest tegner et skræmmende realistisk portræt af krigens bagmænd; de skruppeløse og nådesløse våbenhandlere, også voldens grufulde ansigt vises klart i flere sekvenser. Jeg synes at historien er vellykket under egne omstændigheder, omend noget ensidig i sin fremtoning og fortælleteknik; historien fortælles lige lovligt meget fra det samme perspektiv, altså fra Yuri's synspunkt, hvilket nok også er meningen, men kommer deraf selvsagt til at fremstå meget firkantet i sine betragtninger, for der er ingen velmenende budskaber og/ eller moraller at finde begrundet optimisme i.

En spændende thriller, - dog uden at være i nærheden af at være vigtig som f.eks. "The Constant Gardener" - der vist gerne vil være yderst samfundssatirisk, men dette er utvivlsomt og desværre sket på bekostning af det lille drama, familien imellem, der ikke er blevet prioriteret og derfor kommer til at fremstå som et meget blandet resultat; ekstremt melodramatisk og ligeså utroværdigt, samt en meget unødvendig sentimentalisering og uvedkommenhed hvad selve dramaet angår.

* Overordnet set lidt af en skuffelse =(, 4 af 7 mulige stjerner. *
Lord of War