Narcissistisk Thriller Set Igennem Et Kamera

4.0
Dokumentaristen My Larsen (Dyrholm) får til opgave at lave en film om venstre-kommunen Ravnskov og dens borgmester (Brygmann). En opgave der viser sig at blive faretruende, da alt i kommunen ikke er som det burde være.

Stemningsfuld dansk produceret thriller af den svenske instruktør Sandgren, der kækt demonstrerer de liberale kræfters mindre pæne sider bag facaden. Tankerne ledes sikkert hen på Farum kommune, hvor historien tydeligt har hentet sin inspiration og Sandgren giver den så et ekstra plottwist for at sætte tingene på spidsen og skabe en spændingsfilm ud af skandalen.

Det er blevet til en fortælling fuld af narcissistiske mennesker, hvis usympatiske personligheder får en til at føle med alle de almindelige mennesker man ikke møder, men ved må findes et sted i periferien. Billedsiden er klaustrofobisk fortættet og ruskende, ofte set igennem det kamera som vore hovedperson gemmer sig bag til at fange verden omkring sig med og dermed holde den på en passende afstand fra egne følelser. De mange flimrende klip, det grumset kontrasterende udtryk og det ofte diffuse forløb, giver desuden en tungsindig stemning, der er med til at gøre handlingens i perioder, lettere fragmenteret opbygning illuderende og underbyggende for materialet. Det er alt sammen spændende påfund, men til tider også lidt anstrengende, især i starten hvor dette filmsprog tager fokus fra personerne, der længe står som fjerne postulater man ikke gribes af. Det ødelægger naturligvis en del af oplevelsen, da man først rigtigt stiger på og tror på aktørerne og dermed handlingen, et godt stykke inde i filmen.

Dyrholm giver så til gengæld en overraskende besnærende præstation, men overskygges af en dominerende Brygmann, der mentalt fylder hver en scene så godt, at man hurtigere tages af ham end samtlige andre medvirkende.

Både som spændingsfilm og kommenterende drama fortjener filmen dog ikke mere end tre stjerner, men den får den ekstra hele stjerne med for sin eksperimenterende stil og forsøg på at lave noget originalt.
Fluerne på væggen