Vold & Beethoven

6.0
Stanley Kubrick kan blive ved med at overraske mig, han har skabt nogle af de mest veldrejede film nogensinde og denne er ingen undtagelse.

Alex og hans bande fordriver tiden med at voldtage, slås med andre bander og indtage giftigt udseende mælk i et futuristisk og over-kontrolleret England, da Alex myrder en kvinde, bliver han idømt fængsel, hvor han møder en besætning af fangevogtere der har mere end for meget til fælles med ham selv. Han får dog reduceret sin straf da han deltager i en slags væmmelig helbredelsesterapi hvorefter han afskyr vold, nu venter der et smertehelvede af dimensioner på Alex og en konfrontation med hans gamle "droogs"-

Stanley Kubrick viser os med det ene fremragende billede efter det andet, mikset med en syret blanding af klassisk musik (læg mærke til den uhyggelige voldtægtsscene hvor Alex bryder ud i sang med Singin' In The Rain) og Wendy Carlos' elektroniske score hvordan Alex reduceres fra menneske til logrende køter for det "normale samfund", og uanset om man har ondt af Alex eller ej, kan man ikke undgå at blive skræmt af samfundets sadistiske og sygeligt kontrollerede måde at få det enkelte menneske under kontrol, meget lig Full Metal Jacket.

Kubrick gør dog også meget ud af at udpensle forskellen mellem godt og ondt som det der gør os til mennesker, hvilket Alex får lov til at opleve, men gennemgår den hurtige terapi og dette gør ham derimod blot til et menneskeligt hylster.

Ovennævnte pointe understreges med meget fed streg, i filmens sidste scene, der er noget af det mest memorable jeg har set, kuldegysningerne kommer stadig frem bare af at tænke på det.

Clockwork Orange kan kort beskrives som den ultimative politiske og samfundsmæssige satire, og den kan ikke få nok med anbefalinger herfra. Tillykke Kubrick, du har vundet endnu en plads på min topliste
A Clockwork Orange