Familievenlig filmperle

4.0
"Flugten fra hønsegården" er blottet for kød og blod - men ikke for humor. Alle de medvirkende er nemlig af voks, og de er med til at give dig efterårsferiens største griner

De sidste to uger har budt på et sandt tæppebombardement af filmpremierer i de danske biografer. Filmselskaberne har rustet op til en heftig efterårsferie i mørket. Efterårsferien indikerer også, at størstedelen af premiererne er filmoplevelser for hele den pukkelryggede familie. Men det bliver ikke meget, man kommer til at se til hinanden, for det bugner med familievenlige filmperler! I sidste uge fik den danske tegnefilm "Hjælp, jeg er en fisk!" øjnene til at rulle hos Scope, og denne fredags familie-premiere, "Flugten fra Hønsegården", byder på endnu en gang ualmindelig god underholdning for både far, mor og børn.

Den varme hane
På en større hønsefarm lever en flok høns af at lægge æg. De er under streng bevogtning af farmerparret Mr. og Mrs. Tweedy.
Mr. og Mrs. Tweedy slår hårdt ned: Lægger hønsene ingen æg, ender de som lørdagskyllinger! Hønsene kæmper for at udtænke den ene finurlige flugtplan efter den anden. Deres mange flugtforsøg bliver anført af den gåpåmodige lederske Ginger, men hun ender altid i Tweedys mørke kachot. Ginger vil dog ikke give op, og en dag bliver hendes bønner hørt. Hjælpen dumper, bogstavelig talt, ned fra himlen, i form af macho-hanen Rocky. Rocky er fløjet fra sin fortid, men ender igen bag lås og pigtråd hos Ginger og de andre høns. Ginger øjner, at Rocky kan få dem på vingerne og over det pigtrådsbefængte hegn. Rocky indvilger modvilligt, og det viser sig også, at macho-hanen kan bruge sit næb til mere end et kykkeliky. Rocky er lidt af en fjeret kregler - men med hanehjertet på rette sted! Og hjertet får Rocky brug for, da Ginger bliver forsøgshøne i Mr. og Mrs. Tweedys nye tærtemaskine.

Voksen og følsom
Alle de charmerende figurer i "Flugten fra hønsegården" er lavet af voks. Det har taget over tre år at få hønsefilmen i ruge-kassen, og det er en imponerende oplevelse, man får. Man glemmer, at alt er af voks og glider ind i dette underfundige og uhyre morsomme univers. Folkene bag "Flugten fra hønsegården" hedder Nick Park og Peter Lord. Nick Park har tidligere markeret sig med de små, finurlige voksfabler om Wallace og hans hund Gromit. Wallace og Gromit, som på dansk er blevet døbt Walter og Trofast, er allerede blevet hædret med adskillige filmpriser, deriblandt Oscars i animationskategorien. Har man endnu ikke stiftet bekendtskab med Wallace og Gromit, så startede tv-kanalen "BBC Prime" en Wallace og Gromit-kavalkade i tirsdags. Så hvis du er den lykkelige ejer af "den store tv-pakke" - surf da engang på dit hybridnet!

I "Flugten fra hønsegården" fyger det med originale optrin, åndede ordspil og herlige hentydninger til andre flugtfilm som f.eks. Steve McQueen-klassikeren "Den store flugt" fra 1963. Det eneste, der skæmmer helhedsindtrykket, er den danske dialog, som er blevet pålagt den engelske version. Den danske versionering er til tider flad og lyden ulden. Og lige meget hvor godt Søren Pilmark gør det som Rocky, så ville man helst gerne høre Mel Gibsons stemme. Trods dette er "Flugten fra hønsegården" ikke så hønseringe endda!
Flugten fra hønsegården