©Ny verden - gamle elementer©

3.0
Jeg er nødt til at give Das ret langt henad vejen her.

Havde glædet mig umådeligt meget til denne film. Ikke mindst fordi at Malick med "A Thin red line" filmisk gav mig en af de smukkeste oplevelser, jeg har haft, men også fordi den genremæssigt så ud til at skulle leve op til amerikansk filmkunst, når det er mest storslået. Med film som "Den sidste mohíkaner" og "Legendernes tid" in mente.

Alligevel sad jeg tilbage med en lidt flad fornemmelse.
Undervejs havde jeg det lidt som om, at jeg var vidne til en film, som oprindeligt havde varet 3 1/2 time, men som af studiet var blevet cuttet ned til lidt over 2 timer. Især i den første time af filmen, føles det sådan.

Derudover var det lidt skuffende at se, at Malick havde brugt mange af de samme elementer, som gav så stærkt et indtryk i "A Thin red line" på nøjagtig samme facon i denne film. Som f.eks. fortællermåden med diverse voiceovers, hvor vi får indblik i hovedpersonernes allerdybeste tanker.
Når han nu allerede var sluppet så vellyket afsted med det i "A thin red line", virker det som om, at han bare har taget den nemme vej ud og bare genbrugt de samme elementer og derfor kommer det indimellem endda faktisk til at virke lidt ufrivilligt komisk. Især i de scener hvor de løber rundt i skoven sammen.
Det fik ihvertfald ikke de samme følelser frem i mig, som i "A Thin.." med f.eks. Ben Chaplin og hans kæreste.

Visuelt er filmen dog (som altid fristes man til at sige, når der står Malick på menuen) fantastisk og beviser indimellem, at billeder faktisk kan sige mere end 1000 ord.

Der er ingen tvivl om, at det er en storslået film, men om det er ovennævnte elementer eller at man sidder med Disney´s "Pocahontas" i baghovedet der gør, at filmen i sidste ende skuffer, er et godt spørgsmål. Iøvrigt var det lidt komisk, at netop som jeg i spøg efterlyste Vaskebjørnen fra Disney udgaven til min kæreste, så dukkede der en op under besøget i England.

Det er under alle omstændigheder en film, som jeg er nødt til at se igen, før jeg kan danne mig det fulde indtryk og derfor er det også en svær film at give karakter i den forbindelse.
The New World