Der Weisse Engel

6.0
Marathon Man handler om den jødiske universitetsstuderende Babe Levy (fremragende spillet af Dustin Hoffmann), der har en nærmest kompulsiv besættelse for marathonløb.

Babe befinder sig pludseligt i et mystisk og intrigant plot da han bliver vidne til mordet på hans bror Doc (Roy Scheider).
Babe er herefter en brik i et dødsensfarligt spil, hvor den tidligere SS-tandlæge Szell Laurence Olivier) er ved at færdiggøre de sidste detaljer omkring smugleri af værdifulde diamanter.

Filmen er instrueret af John Schlesinger, der har klassikere som Midnight Cowboy og The Falcon and the Snowman på CV’et.
Efter min opfattelse er Marathon Man dog hans klart bedste bedrift.

Et af de mere fremtrædende elementer eller temaer i filmen er hele aspektet omkring det tyranniske og undertrykkende i naziernes jødeforfølgelsen under 2. Verdenskrig og om hvor vidt Babe Levy formår at stå imod nærmest selv samme form for tyrrani hen ved 30 år senere.

Babe, der som nævnt er jøde, står nemlig ansigt til ansigt med den berygtede nazist Der Weisse Engel; Dr. Christian Szell og det er her temaet for alvor rykker tænder ud. Bogstaveligt talt.
Se bare filmen, der for undertegnede især huskes for sin "tandlæge-tortur" scene.
Da Dr.Szell har Dustin Hoffmann i tortur-stolen sidder man som tilskuer virkelig på nåle.

Marathon Man er en i bund og grund gennemsolid thriller, hvor Dustin Hoffman virkeligt beviser sine skuespilsevner.
En anbefalelsesværdig film uden tvivl.

Fuldt hus.
Marathonmanden