Svag Thomsen i mislykket film

1.0
Som de forrige bruger-anmeldere skriver, skulle dette formentlig ha' været et velanrettet kontra-spark til dén kritik, som Trier og Bille August rettede mod Anders Thomas Jensen og andre publikumsdragende danske instruktørers kunsteriske formåen.

Det store problem er, at det slet ikke lykkes. Kun i bittesmå glimt (og end ikke i hele scener) lykkes instruktør Villum Jensen (samt ATJs usædvanligt uskarpe dialog) at lave vellykket samfundssatire (dels over filmbranchen og auteur-krukkeriet, dels over ejedomsmæglernes boligfest og akademikeres beskæftigelsesmuligheder).

Og det er for lidt. Alt for få af de idéer, som måske virkede sjove på tegnebrættet, er blevet realiseret tilfredsstillende. Et yderligere problem er persontegningen, som trods det kliché-orienterede udgangspunkt åbenbart ikke rigtig kan beslutte sig for, hvorvidt den vil rådyrke karikaturen eller lave "hele mennesker" ud af dem. Selv filmens klimaks, hvor Tonny Skraldemands film skal vurderes af anmelderkorpset fungerer ikke som hverken forløsning eller antiklimaks.

Ulrich Thomsens fortolkning af filmens såkaldt jordnære hidsigprop og deltidsansatte skraldemand er endnu en stor svaghed, som trækker ned. Hans replikker falder ikke med dén gnist, som en fritspillende Thomas Bo Larsen eller Bjarne Henriksen ville ku' ha' bidraget med. Thomsen virker fremmedgjort overfor sin rolle, selv om netop en god indsats fra hans side ku' ha' reddet meget.

Om produktionen er gået for hurtigt kan man jo kun gisne om. Men faktum er, at jeg er skuffet nok til at sige, at jeg nok hellere ville ha' set den indledende over-kunstlede film, "Morderen", af Claus Volter (som Lie Kaas spiller tilfredsstillende)...
Sprængfarlig bombe