Det satans år

4.0
[MULIG SPOILER] London 1888. Dronning Victorias søn har i et anfald af fremskreden syfilis (som jeg af historiestudie-relaterede grunde kan bekræfte også var enormt udbredt herhjemme i sidste halvdel af 1800tallet) giftet sig med en prostitueret, hvilket får den kongetro frimurerbevægelse til at sætte hele magtmisbrugsapparatet i bevægelse for at dække over den nationale skandale. [/MULIG SPOILER]

Filmen bygger på Alan Moores tegneserie fra 1976, som i sig selv drager sin opsigtsvækkende konklusion på baggrund af ganske mange historiske fakta og stærke indicier, som giver et plausibelt bud på, hvorfor "Jack the Ripper"-sagen i sin tid aldrig blev ordentligt opklaret.

Det er noget nær umuligt at rakke en film ned, som stemningsmæssigt og til dels visuelt fungerer så fint, som det er tilfældet med "From Hell". Det talstærke tjekkiske crew bag filmen har virkelig gjort deres historiske illusionsarbejde aldeles fremragende, og lydeffektsiden er decideret lækker.

På den anden side nærer jeg den dybeste respekt for Cinemazones anmelders betragtninger (læs den!), og det gør det ligeså umuligt for filmen at opnå den høje vurdering, som jeg formentlig ville ha' givet den, hvis IKKE, jeg havde læst CZ-anmeldelsen! Sagen er, at meget væsentlige elementer fra den oprindelige historie (som så ofte før) er blevet censureret voldsomt af hensyn til det neofascistiske produktionsselskab 20th Century Fox.

Hvad skuespilpræstationerne angår, så synes filmens eneste problem i mine øjne at være castingen af Heather Graham, som fremstår som en aldeles utroværdig blomst midt i dén gigantiske mødding, som man med rette kunne kalde London i det Satans år 1888...!

Uden at være voldsomt konspirationsteoretisk interesseret ansporer filmen dog alligevel til at gisne lidt om, hvorledes myndighederne i dag ville tackle en royal skandale. Ikke mindst mange journalister har sikkert gisnet om, hvilke ordrer politiet ville få, hvis f.eks. kronprinsen var kommet til at køre en sagesløs ihjel under sine mange hurtige bilture for 10-15 år siden.
From Hell