Prince of entertainment

3.0
Både Kevin Costner og popsangeren Bryan Adams (temaet fra kæmpehittet "Everything I do" bruges flittigt i filmen) var mere populære end nogensinde i begyndelsen af 90erne. Det udnyttes til fulde i denne meget Hollywoodske og segmentbevidste fortolkning af den gamle legende om stratenrøveren Robin, der huserede i Midtengland i slutningen af 1100tallet.

Er man ude efter en tilstræbt historisk troværdig skildring af middelalderen eller blot et originalt bud på, hvordan Robin Hood-myten blev til, går man ganske forgæves med denne blockbuster, der ligeledes opretholder skønmaleriet af kong Richard "Løvehjerte" (Sean Connery i en cameo-rolle til slut).

Til gengæld lykkes det fint for instruktør Kevin Reynolds at nyfortolke vor tids velkendte billede af den ligheds- og frihedsbevidste adelsmand, der heltemodigt omfordelte rigdom til de værdigt trængende, til en meget underholdende, romantisk actionfilm af høj visuel standard.

Alan Rickman ("Snape" fra Harry Potter) er særdeles mindeværdig som den nærmest infantilt hidsige sherif af Nottingham og er dermed filmens store trækplaster. Alle øvrige roller er generelt for ferske eller perifære. Costner i hovedrollen savner Errol Flynns vittige flamboyance fra 1938-klassikeren. At Costner fremstår mindre teatralsk, gør ham selvsagt ikke i sig selv mere troværdig. Men alle frisurerne er til gengæld meget troværdigt 1991-agtige(...!)

Man kan på sin vis anføre, at filmen blev startskuddet til en lang række "realistiske" sagnfortolkninger fra Hollywood, som i det moderne folkelighedskriteriums navn udelod de ellers for myterne så essentielle elementer af magi og overtro, som dog er set langt værre i film som "King Arthur" og "Kingdom of Heaven".

De tre stjerner skal derfor ses som en fuld anerkendelse af filmens kvaliteter. Men netop heller ikke en døjt mere! Den overraskende gode og selvstændige Robin Hood-film har vi endnu til gode at se. I mangel af en sådan kan den britiske TV-serie fra 80erne "Robin - The hooded man" til gengæld anbefales.
Robin Hood - den fredløse