Krig på værste grundlag: Ventetid!

3.0
Hovedpersonen i Jarhead er Swofford (Gyllenhaal) der melder som rekrut i golfkrigen. Men krig er ikke hvad Swofford tror. Ventetiden bliver slået ihjel med onani og hydrering og meget andet. Med Roger Deakins som fotograf, er der kommet nogen utroligt flotte billeder af det knas-tørre ørkenlandskab. Men det er jo også fotografen der har stået bag, f.eks. Coen broedrenes geniale såvel som originale Barton Fink.

Der er ogsa nogen meget stærke og rå scener i Jarhead. Bl.a. scenen hvor en mand får nok af træningen, og rejser sig op (...). Eller scenen hvor de tror de lige har fået tilsendt The Deer Hunter (klassisk krigsfilm), og så er det en lidt anden film. Også bliver der spillet godt af Jamie Foxx og Jake Gyllenhaal. Og Sam Mendes er også, en af de helt klart bedre instruktører. Han instruerer på fornem vis, den ellers lidt stive Jake Gyllenhaal med sådan en finesse, at det er i en klasse for sig selv. Det kan også ses at filmen har fod i film som Full Metal Jacket. Men da overfloden af krigsfilm lige for tiden er så hæftig, er det dejligt med noget spænende og originalt.

Jeg er ret imponeret over Jarhead, og kan ikke forstå hvordan Jyllands-postens anmelder kan give den to stjerner. Det er modigt af Sam Mendes at lave sådan en anderledes film, og så få så meget succes med den. Der er også scener hvor man helt klart griner meget. Bl. a. scenen hvor Swofford skal have sig en varm velkomst, og der bliver spillet Don't worry be happy i baggrunden.Grunden til at jeg ikke synes at Jarhead er bedre end solid eller god, er at jeg ikke rigtigt synes at den egner sig til mere. Det er da meget spændene og man hæpper på vores hovedperson af et rent hjerte. Men ideén bliver aldrig levet helt ud. Og den er spændene filmteknisk, sa en klar anbefaling herfra, uden at det er et must-see.
Jarhead