₪ Slow-moving action movie ₪

4.0
Drømmen er en god og solid Dansk film, men smører for tykt på med følelserne. Man bliver dog underholdt, og man keder sig ikke et sekund. Desuden er den nye Danske skuespiller, Janus Dissing Rathke, utroligt dygtig og sympatisk som drengen der hurtigt kommer ind i en konflikt af de mere hårde af slagsen.

Historien drejer sig om drengen Fritz, der lige er flyttet ud på landet, og derfor bliver nødt til at flytte skole. Den nye skole har den onde inspektør, Lindum Svendsen, der efter en voldsom drengestreg river Fritz’s øre halvt af. Fritz’s forældre giver sig ud i en lang og pinefuld sag, mod den onde og voldelige inspektør. Filmen går som sagt langt over stregen hvad angår følelser, og man går ud af biografmørket (eller tager den ud af dvd-afspilleren om man vil) med en følelse af at have overværet noget virkeligt hæsblæsende, selv om det egentlig er et meget stille og roligt Dansk drama. Men ellers er det en solid historie, hvis man lige kan se bort fra det.

Hvad angår instruktion og skuespil er filmen meget præsentabel. Niels Arden Oplev instruerer uden de store armbevægelser, mens Anne-grethe Bjarup Riis har de store på, som moderen der helt bestemt står fast ved sine meninger. Anders W. Berthelsen er dygtig som altid, som den hippie-inspirerede nye lærer, der helt bestemt vil gøre noget ved skolesystemet. Bent Mejding er ægte og led, som skoleinspektøren der simpelthen er så ond, så man ikke kan andet end at hade ham. Især når han kommer med replikken: ”Stop så for det negermusik!”

Ellers må man nok sige at filmen er uovertruffen underholdningsmæssigt, hvor tempoet er sat stort, og filmen gerne vil rumme så mange følelser som muligt. Filmen rammer aldrig tidsbilledet særligt præcist, og man føler bestemt ikke at det er 1969, men mere 1963. Dog er denne her Danske charme over filmen, man simpelthen ikke kan stå for. Så hvis man vil have en meget tung film, så er Drømmen anbefalet på det allervarmeste. En solid, god og underholdene Dansk film.
Drømmen