Implicit kontrovers

5.0
I Hollywood er det lidt af et dillemma når man skal producere film der involverer det amerikanske militær. Militæret har deres egne konsulenter der læser manuskripter og kommer med forslag til ændringer. Og hvis militæret fremstilles bare den mindste smule kritisk, så skal filmselskabet ikke regne med at få så meget som en grøn Jeep stillet til rådighed. Hvis de derimod fremstiller militæret heroisk, så kan man regne med at få hele hæren til at stille op som artister.

Der er masser af eksempler på disse film der enten er blevet afvist af militæret, eller hjulpet godt på vej. Top Gun var et eksempel på rendyrket samarbejde mellem militæret og filmselskaberne, mens film som The Siege (Under Angreb) og Independence Day, måtte selv fremskaffe alt deres soldater-grej, pga. lidt problemer med filmenes fremstilling af militæret.

Så hvad gør man hvis man gerne vil lave en kontroversiel film om militæret? - Man gør som i Black Hawk Down: Lader de kontroversielle budskaber være implicitte og meget diskrete, og udnytter tingenes potentielle dobbeltbetydning.

Filmens tagline: "No one gets left behind" lyder ærke cliché-fyldt, men har samtidig en diskret dobbeltbetydning, da den illustrerer den vestlige kulturs svaghed: Der lægges for meget betydning i individet, og med dette blotter vesten sine svagheder. Når vestens fredsvogtere står i et fremmed land, har de kort sagt bukserne omkring anklerne, og er tynget af deres egen livsopfattelse. Derfor går det galt for den amerikanske styrke der skal forsøge at dæmpe volden i et land som tænker så radikalt anderledes.
Kritikken er derved ikke rettet mod selve militæret, men imod de usynlige dukkeførere: Regeringen.

Black Hawk Down er fyldt med små implicitte budskaber, og man skal aktivere sin hjerne for at fange dem. Det er hamrende flot udført af filmholdet, at de på den måde kunne snige kontroversielle budskaber ind via den trojanske hest. Filmen er reelt meget selvransagende og tager stilling til mere end man umiddelbart tror.
Den har ingen fremhævet hovedperson, for krig er en begivenhed uden helte. Eller som i slutningen hvor en overordnet spørger en soldat hvordan han har det, og soldaten med et kækt smil svarer: "I don't feel a thing". Dobbeltbetydning: Krigen amputerer dine følelser, og efter 2 1/2 times plafferi, røg, eksplosioner og afrevede lemmer, så har jeg, tilskueren, det på samme måde.
Black Hawk Down