Stolthed og fordom

5.0
Film som den halvdokumentaristiske "Borat" er langt fra hverdagskost at opleve i de danske, såvel som verdensomspændende biografer. Filmen er en helt igennem unik bedrift, ved at oplyse om den globale verdens brug af dobbeltmorale og fordomme. Og frem for alt er det en fantastisk morsom oplevelse.

Reporteren Borat Sagdiyev har en mission: Han vil videregive USA's kulturelle goder til sin egen nation, Kasakhstan, ved at søge til bunds i storheden vil det amerikanske folkefærd. Borat ligger glædeligt ud med en opvisning i sit eget hjemlands store økonomiske og menneskelige mangler. Alt fra voldtægt, jødeudryddelse og kvindeundertrykkelse er fuldt ud frigjorte normaler, og mens Borat tilfreds fremviser sin bys usle udseende og morale, tegner det tåbelige samfund ligeså stille en bizar parallel til USA. Indgroet had overfor en anderledes "art", og stolthed overfor eget fædreland. Akkurat som de sider af virkelighedens nation filmen giver indtryk af.

"Borat" ser på alle måder ned på det amerikanske land, i holdningsudvekslinger med en gruppe feminister, og i en scene ved et tæt bemandet rodeo-anlæg, hvor filmen og Borat først opgejler landets inderlige stolthed ved at sværge ved hver en irakkers død, og kort efter piller pynten af tilskuernes hævntørst, ved at ytre sig kritisk om landet i en nedværdige, fiktiv form for Kasakhstansk nationalsang. Borat bliver gang på gang ved med overraske USA, og bedst som de og vi der ser på, tror de ved hvor de har ham, hiver han endnu et af sine chokerende standpunkter op fra sin kulturelle godtepose.
Og når hans kærlighedserklæring til Baywatch-stjernen Pamela Anderson (bedst som publikum tror, at den har noget som helst med romantik at gøre) er at indfange hende i sin hjemmesyede sæk og gøre hende til sin brud, ja så er filmverdnenen vel af lave. Og herligt er det!

Mennesket Borat er det overdrevne eksempel på alt det man forbinder med en dybt fremmedartet østerlænding, bestående af alle de uforstående indfald, forskruede vaner og den mest komiske accent man kunne tænke sig. Han er en fantastisk, grænseoverskridende karakter der indtræder i toppen af mindeværdige filmfigure. Jackass-drengenes forsøg på at drivgække folk, blegner i forhold til dette. Alle med smag for absurd humor bør unægteligt søge til biografsluserne hurtigst muligt, da "Borat", sammen med Michael Moore's "Fahrenheit 9/11", er det største satiriske pletskud i en årrække. "One of the funniest films of my lifes!".
Borat