No Tickey, No Laundry

5.0
SPOILER ADVAARSEL!

Efter den stort opsatte, men ikke helt tilfredsstillende (faktisk en del skuffende) Gangs Of New York og det ikke helt afir udskældte Hollywood drama The Aviator har jeg ivrigt fulgt udviklingen af Scorseses tilbagevenden til det rå gangstermiljø, og derfor var forventningerne tårnhøje da jeg satte mig til rette i stolen, og de blev indfriet over al forventning! Scorsese er tilbage på gadeplan - with a vengence!

Filmen er et remake af den 4 år gamle hong kong gangsterfilm Infernal Affairs, men Scorsese forsøger på ingen måde at kopiere og har selv skabt sit helt eget unikke touch til denne genindspilning.

Vi stifter bekendtskab med to betjente Billy Costigan (DiCaprio) og Colin (Damon) der hver udspionerer for henholdsvis politiet og den iskolde gangsterboss Costello (Nicholson), med sin sikre kontakt i politiet sørger Costello altid for at holde sig et skridt foran politiet, men imidlertid får både politiet og Costello færten af deres respektive stikkere og snart efter er Costigan og Colin i et neglebidende kapløb mod tiden for at få afsløret hinanden inden de selv kommer six feet under.

Som allerede nævnt i tidligere indlæg er der ingen visuel overlegenhed over The Departed. Scorsese kender sit filmhåndværk og med hjælp fra hans "Goodfellas" team fotografen Michael Ballhaus, production designer Kristi Zea og klipper Thelma Schoonmaker får han vævet imponerende, skarpe billeder sammen med det spændende og helt igennem nervepirrende plot.

Filmens soundtrack er heller ej at forglemme, en suveræn blanding af blues, rock og opera krydret med Howard Shores underspillende score sørger for at løfte filmen endnu et niveau op.

Og så til skuespillerne: DiCaprio udviser med stor perfektionisme og intensitet og samtidig en barnlig sårbarhed en politimand der konstant er i fare for at blive afsløret samtidig med at han får moralske skrupler, om hvorledes hvad han gør er rigtigt eller forkert, klart hans bedste rolle siden The Basketball Diaries.

Jack Nicholson er her i sit første møde med Scorsese fuldstændig blændende som Costello, en mand du aldrig ved hvor du har henne, og det er skræmmende at se hvorledes han går fra at være skiftevis munter og brølende sorthumoristisk til at være en iskold og professionel psykopat. En præstation man vil huske ham for helt klart. Mark Wahlberg leverer også en af sine bedste præstationer som en mavesur og indebrændt kommisær, det samme kan siges om Martin Sheen og Alec Baldwin.

Desværre falder Damon lidt igennem i rollen som Colin, han virker ikke rigtig troværdig i sin rolle, man tror ikke rigtig på hvordan han har kunnet infiltrere politiet når vi stifter bekendtskab med ham. Plus at hele "trekantsforholdet" synes lidt påklistret, men det gør ikke så meget når resten af filmen er så godt skruet sammen som den er. de 2½ time flyver simpelthen afsted.

Hvis martin Scorsese ikke hiver sin for længst fortjente Oscar hjem som bedste instruktør med denne film er der ingen retfærdighed til. Han har i den grad oplivet den genre han i 70'erne var anfører for.

Velkommen tilbage på gaden, Scorsese! Jegb må overgive mig: 6 stjerner og en mulig plads på min liste! Kan kun sige jeg glæder mig til søndag hvor jeg atter skal opleve denne fantastiske gangsterforestilling!

The Departed