Østeuropa sucks!

2.0
Hvis den film har bare ét sølle budskab, så er det at amerikanske teenagere til enhver tid burde opholde sig indenfor USA's grænser. For med ét slag bliver den østeuropæiske turistindustri slået til plukfisk, efter man har set Hostel.

Handlingen er efterhånden meget velkendt: en flok arrogante og ansvarsløse tumber rejser ud på fremmed grund for at te sig som tossede og svælge i druk og hor. Men istedet er det de fremmede omgivelser der kommer til at svælge i dumme turister. En gruppe amerikanske rygsæk-rejsende tager til europa for at give den gas, men bliver istedet introduceret for en magtfuld og hemmelig organisation; Elite Hunters. - Og det er ikke guldkort og medlemsskab drengene bliver tilbudt...

Efter en lang kedelig start, der har som eneste formål at beskrive disse drenge som en flok egoistiske snothvalpe, sendes de til en kælder som får helvede til at ligne en feriekoloni. Og så skal der tortureres for den helt store guldmedalje! Selv Jigsaw må ærge sig, for det bliver forrykt, vammelt og samtidig så afstumpet at man kun kan hade det.

Hostel's største force ligger i atmosfærens styrke. Der er flot udnyttelse af miljøer og rekvisitter, som i raffineret lyssætning giver nogle utrolige og foruroligende stemningsmættede billeder. De blodige torturkamre er næsten surrealistiske og bruges i flot kontrast med dagslysets trygge stråler. Det er mest i atmosfæren og projektets dristige tema at Hostel henter mine 2 (små) stjerner.

Men, mit største problem med Hostel er det rungende mangel på motiv. Det er ekstrem fiktionssnuff, der har intet andet formål end at forrage. En smule ideologi eller en selvironisk kant ville formentlig have klædt den lidt, men istedet bliver det voldsporno for filmens egen skyld.
Det ærger mig lidt at Hostel er ved at indfinde sig som en kult-klassiker, for det lugter langt væk af økonomiske spekulationer: Jo mere vold, jo mere buzz, jo flere unge drenge bliver fristet til købe filmen. Jeg kan tænke mig til en million andre ting at bruge sine penge og tid på. - Måske en togtur til østeuropa, for at støtte den svækkede turisme.
Hostel