Australsk western er konge

5.0
Det var svært at have store forventninger til The Proposition. Manuskriptet lagde John Hillcoat ud med at skrive, det gik meget langsomt, så derfor startede hans ven, musikeren Nick Cave, der egentlig bare skulle have lavet musik til, begyndte at skrive det, og skrev det så på 3 uger. Men da man første gang så en meget lovende og stærk trailer, blev mine forventninger langsomt spidset til. Og især da jeg så anmeldelser, glædede jeg mig fuldkommen sindssygt. Gudskelov kan jeg nu sige, at mine forventninger blev fuldt indfriet.

The proposition er et sandt mesterværk. De westerns der bliver sendt midt om natten på kanalen TCM, er yderst hyggelige og sjove. Det må jeg raskt konastatere at The Proposition absolut ikke er. Den er både hård for hovedpersonerne i både psykisk og fysisk forstand. Det samme er den yderst krævende af seeren. Det er derfor et bevidst valg, at man ofte for de ubefolkede sletter, som små åndehuller fra de stærke voldsscener.

The proposition er et fremragende mesterværk. Den gør ikke en godt tilpas, men hvis man har en smag for westerngenren, eller bare film i det hele taget, så er det simpelthen et must at se denne film. Bare skuespillerne er det værd. Hele listen er besat af helt fantastiske navne, og nogle af de bedste skuespillere nyere tid. Især hovedperosnen Guy Pearce var god, men jeg synes især at der er nogle af de australske navne der er værd at holde øje med i den kommende tid. Den pluskindede Ray Winstone er fremragende som altid.

The Propositions gennemgående tema er uden tvivl retfærdighed. Det er så også derfor, der skal ske retfærdighed i slutningen. Dette kan naturligvis ikke være en sød slutning, og der er så sandelig også noget man kunne forestille sig bare halvdelen inde i filmen. Man følger sheriffen der giver dem valget, som der langsomt får mere og mere skyldfølelse over at han ikke bare hængte dem. Det er også noget af det der gør, at man ikke glemmer The Proposition uden videre.

Amatøren i faget Nick Cave har skrevet et af de mest dybe manuskripter nogensinde. Han når at komme til bunds i sine skildringer, og holder standarden meget høj.

The Proposition er helt igennem fantastisk. Der findes simpelthen ikke grummere westerns end denne her. Alle der ikke har svage nerver, eller er glad for film eller westerngenren kan godt begynde at glæde sig. Grum og rå, hård og ond.
Clint'en har fået en efterfølger!
The Proposition