Skilsmisse er nederen

4.0
The Squid & The Whale hører til blandt de amerikanske smalle 'indie' filmtyper, som en sjælden gang finder vej til danske biografer. Det ligner og føles unægteligt meget som en dansk dogmefilm på engelsk. Ikke blot i sit håndholdte udtryk men også i form af sin historie.

Det er den lille historie med små rammer. Et ægtepar af kultursnobbede egoister kan ikke finde fred i parforholdet, og vælger at dele forældremyndigheder over deres to drenge (og katten). Og mens forældrene hver især har tralvt med deres nye liv, bruger de drengene til en regulær mudderkastning mod hinanden, uden at ane de personlige kriser og frustrationer som de to drenge slæber rundt på.

Det er personskildringerne der er filmens store styrke. Forældreparret er beskrevet virkelig gennemtænkt, som to dybt arrogante humanister, der tror de gør det rigtigt, men ikke fatter deres egen selvhøjtidelighed. Især Jeff Daniels har en evne til med få ord og sørmodige hundeøjne at understrege sin beskedne egocentrerede karakter.

Det er en relativ lille og realistisk historie, med ydmyge ambitioner, som så til gengæld følges til dørs. - En hyggelig lille én på blot 78 minutter, som absolut er værd at se.
The Squid and the Whale