- Smæk for skillingen -

4.0
Det er lykkedes Mel Gibson at tage en på sengen med sit seneste værk ”Apocalypto”, da det mest iøjnefaldende ved den er, at den ikke er særlig dyb. Væk er de store kunstneriske armbevægelser fra ”Passion Of The Christ” og ind er kommet en nærmest Spielberg-agtig underholdning i form af to timers junglejagt med vilde dyr og flitsbueskydning til den store guldmedalje.

Og hvor er det dog befriende at se, at der stadig kan skrues en actionfilm sammen af den gode gammeldags slags. ”Apocalypto” er et adrenalinpumpende, storsvedende og bravt underholdende actioneventyr, som giver mindelser om dengang amerikanerne kunne underholde uden at køre hele skidtet gennem en computer – ja selv Indiana Jones må tage hatten af for det her.

En ting er dog gået igen fra Gibsons sidste projekt om Jesus’ sidste dage, og det er de spandevis af teaterblod, som den gjorde brug af. Volden er nemlig rå og decideret udpenslet visse steder, og selvom det måske ikke altid er nødvendigt i en gammelmodig actionfilm som denne, så er det ikke desto mindre kolossalt underholdende.

Helt uforpligtende underholdning er det dog ikke, og Gibson har uden tvivl gået til stålet med en seriøs og sober tilgang til det miljø, han skildrer. Her er det så desværre også, at filmen taber sig selv en smule, da de intellektuelle øjeblikke falder lidt til jorden i filmens adrenalinsus. Dog er smerten i historien stærkt skildret og hele underkuelsestemaet går lige i hjertet. Problemet er bare at vores instruktør egentlig hellere vil slås med pantere end han vil redde verden, og derfor er der ikke altid helt balance i regnskabet.

Men i alle tilfælde har Gibson i hvert fald skudt det nye filmår i gang på fornem vis med en utrolig medrivende og tætpakket junglethriller, der trods sit 500 år gamle forlæg har mere krudt i sig end de fleste af nutidens actionfilm. Fire store stjerner herfra.
Apocalypto