Åndenød

5.0
Overskriften er her ment helt bogstaveligt, for jeg må indrømme at nogen gange er det svært at puste ud når man overværer Gibsons nyeste epos.

Filmen skildrer den sidste tid af Mayafolkets liv inden spanierne kom og overtog. Vi følger den unge Jaguar Paw hvis landsby bliver angrebet af en rivaliserende stamme. Han bliver tvunget til at efterlade sin kone og sin søn, men Paw har kun et ønske: At vende tilbage til sin familie og snart starter en blodig og intens jagt igennem junglen.

Det der virkelig bidrager til autensiteten i denne film er at Gibson har brugt folk der rent faktisk taler Maya-sprog, og det gør også at man ydeligere bliver trukket ind i dette skånsesløse miljø, og skuespilspræstationerene er da også fremragende hele vejen igennem.

Når det gælder brutaliteten er Gibson også kendt for ikke at lægge fingre imellem, og det gør han bestemt heller ikke. vi får alt det vi måtte ønske os af udflåede hjerter og afskårne hoveder, rå adventure-vold i allerhøjeste potens, og det er dejligt uforpligtende og underholdende at se på. Tiden flyver simpelthen afsted i selskab med Jaguar Paw og Co.

Jeg er ikke i tvivl om at filmen kan ses på mange måder, men jeg må nok indrømme at jeg slog hjernen fra og bare nød det betagende sus denne film er, knap nok er man kommet sig over den ene voldssekvens før en anden begynder. Jojo, Gibson er en fremragende instruktør.


Apocalypto