Feel good film af de bedre

3.0
Er vejret gråt, koldt og trist og humøret ditto, så gå i biografen og oplev "The Holiday". Så forlader du biografen sådan lidt varm om hjertet og med en følelse af, at det er nu da også ganske godt at være til.

"The Holiday" er simpelthen en sød feel-good-film, som via en cast af nogen af vor tids bedste skuespillere når en klasse over vanlig standard. Plottet er naturligvis forudsigeligt og derfor uden grund til fortvivlelse undervejs - vi ved godt, at det nok skal ende OK alt sammen. Men først skal vi naturligvis sammen med skuespillerne så grueligt meget igennem. Kulisserne er som taget ud af ethvert romanblad: På den ene side, pragtfuld Beverly Hills villa med overdådig luksus, glimtende turkis vand i poolen og bobler i de slanke champagneglas. Glamour. Pigen ditto. På den anden side, engelsk landidyl med rustikke vægge, buldrende ild i pejsen og gylden whiskey i glassene. Osende romantik. Pigen sød som en country-rose. Næsten for meget af det gode, men dejligt at lade øjnene hvile på en lille stund for en forandrings skyld og til at lade dagdrømmene få frit spil. Og som vi langsomt kommer til at lære beboerne at kende, glider det let sukrede billede naturligt ind i den lille varme, søde historie.

For nok er pigerne billedskønne og alt ånder idyl - men de slås trods alt med samme jordnære problemer som enhver lille grå kontormus kender til, så derfor er det let at forholde sig til dem. Og det er naturligvis kærligheden, det er galt med. Amerikanske Amanda (Cameron Diaz) har ikke blik for at finde den i sit nuværende forhold i sit sucessfulde karriereræs. Hun producerer reklamefilm og er hurtig og rap i replikken, kvik i pæren og frem for alt super smart. Engelske Iris (Kate Winslet) er vennernes ven med hjertet på det rette sted men uden blik for, at eks-kæresten nu kun har brug for hendes vennetjenester. Hun håber til den bitre ende. I desperation ønsker Amanda sig lagt væk og finder over nettet et yndigt lille engelsk country-house at bytte bolig med over den tilstødende Jul. Huset er naturligvis Iris. Og så tager historien fat. Hvordan vil Amanda falde til i disse nye - men også i hendes verden temmelig ydmyge og simple omgivelser, hvor kulden driver ned ad væggene og badeværelset er på størrelse med et køkkenskab. Og vil Iris virkelig sætte pris på de luksuriøse Hollywoodomgivelser, når hun først er kommet sig over benovelsen? Vil nissen mon flytte med?

Ved et tilfælde dukker Iris super lækre bror - i skikkelse af Jude Law - op i den lille engelske country-hytte. I Los Angeles vinder den forsagte men varme og hjælpsomme Iris hurtigt naboerne og Amandas venners gunst. Ikke mindst den rare og knap så guddommeligt udseende filmmusiker Miles nyder hendes oprigtige og naturlige væsen i denne bys ellers store udbud af yndige starletter. Og så kan man så nogenlunde godt regne resten af plottet ud - dog med et par små overraskelser i baglommen.

Som indledningsvis nævnt hæver denne lille søde komedie sig over normen pga. den fortræffelige casting. Kate Winslet, Cameron Diaz og Jude Law er alle eminente skuespillere, som formår at få disse let genkendelige karakterer til at blive nogenlunde troværdige og menneskelige. Og derfor bliver filmen så god, som den er. Man kan så undre sig over, hvad der har fået så dygtige og eftertragtede skuespillere til at sige ja til sådanne roller og en letbenet film som denne? Det står som lidt af en gåde for mig. Og det var da også skuespillerlisten, som fik mig til at vælge at gå ind og se denne film. Men de må have haft lyst - eller behov - for også at spille lette, lyse og ukomplicerede roller. Og det kan vi andre så bare glæde os over.

Filmen lever op til de forventninger, man måtte have. Det er underholdning med varme og sødme uden at stille krav til biografgængeren om andet end at sidde tilbage og dagdrømme med i et par timer.
The Holiday