Everybody Wants Diamonds Without The Bloodshed

5.0
SPOILERS!

Edward Zwick har altid forstået at styre de store produktioner, lige fra legendernes tid henover The Siege og Den Sidste Samurai, sidstnævnte var jeg specielt glad for, og han svigter bestemt heller ikke denne gang.

Vi befinder os i Sierra Leone, Afrika 1999, dengang verden var mere intresseret i hvem Clinton havde på besøg i Det Ovale Værelse.

Den hårdtarbejdende Solomon (Honsou) må se hjælpeløst til da hans familie bliver væk fra ham under et blodigt angreb på sin landsby fra oprørsgruppen RUF, og han kommer selv i arfbejdslejr hvor han tvinges til at grave diamanter. Da lejren bliver angrebet af militæret kommer han i fængsel hvor han møder den usympatiske diamantsmugler Danny (DiCaprio), og da han hører om at Solomon ved hvor der er gemt en stor diamant tøver han ikke med at befri ham, og sammen med den idealistiske fotograf Maddy (Conolly) begiver de sig ud på en farefuld færd for at finde diamanten og Solomons familie.

Allerførst vil jeg sige at det er en superlækker produktion både for øjne og ører, og underholdningsniveauet er i top hele tiden, samtidig med at filmen prøver at få spundet sit mere dunkle og seriøse budskab ind i actionsekvenserne, og til dels lykkes det faktisk at få ens øjne op for de forfærdelige forhold disse mennesker (og specielt børnene, der kidnappes og trænes til soldater) lever under, for at sikre vores bling-bling og penge til oprørenes såkaldte frihedskamp.

Leonardo er fremragende som den kolde og hårde Archer, selvom jeg dog finder Billy Costigan mere Oscar-værdig :-), og det er en fryd at se ham boltre sig i en så maskulin og rå rolle, den mand er jeg efterhånden begyndt at kunne lide!

Men Honsou stjæler nu billedet som den desperate Solomon og han fortjener helt klart sin statuette, han spiller med så stor intensitet at man ikke kan undgå at blive berørt når han endelig bliver genforenet med sin familie!

Der er ikke noget nyt på fronten, når det kommer til actionsekvenserne men til gengæld er de udført så sikkert og så brutalt filmet at det holder os i et jerngreb, og det er MEGET skræmmende at se hvorledes hære af børnesoldater mejer landsbyboere ned med automatrifler, og jeg må sige at der stadig er visse sekvenser der stadig spøger i hovedet på mig.

Der går dog lige lovligt meget hollywood i den til sidst og slår til sidst sin morale så meget fast at det stadig runger i mit hoved.

Men alt i alt en fermt underholdende og barsk film der, meget dygtigt, gør os opmærksom på et af de MANGE store problemer i Afrika.

Blood Diamond