Dare To Enter?

6.0
Da det meste allerede er blevet sagt om den vidunderlige film kan det være svært at fulde mere på so here goes nothing:

Det var med usædvalig stor spænding jeg satte mig til rette for at opleve Del Toros seneste spanske film, og med alt den ros kommer forventningerne selvfølgelig også i top, og de blev indfriet!

Det er fantstisk med en instruktør som Guilermo Del Toro, der efter at have lavet et par solide action blockbusters stadig går tilbage og laver mere helhjertede og eksperimenterende film (ennda på sit modersmål) og med denne eventyrlystne genreblanding har han begået sin bedste bedrift siden den suveræne Devil's Backbone.

Historien om Ofelia der for at undslippe den spanske borgerkrigs såvel som personlige rædsler flygter ind i en fantasiverden er gribende, hjerteskærende og så velfortalt at man må overgive sig 100% til filmen.

Guilermo Del Toro er lidt af en tryllekunstner når det kommer til det visuelle og de talrige detaljer på hver en farvestrålende kulisse (specielt i den fascinerende fantasiverden) er så flot udført at man blot ønsker sig mere når rulleteksterne kører over lærredet, og det samme gælder de flot fotograferede actionscener der besidder en autentisk råhed og står i god kontrast til filmens fantasiunivers for vi skal ikke glemme at borgerkrigen raser lige udenfor, men dermed heller ikke sagt at eventyrverdenen er barnemad for det er den bestemt ikke.

Selvom den meget vel kan virke som en eventyrfilm for alle aldre er man hermed advaret: Filmen er overraskende brutal og blodig (er det kun mig der stadigvæk er hjemsøgt af scenen med den knuste flaske?) med scener der "vil ryste de fleste børn i deres grundvold" (citat fra Caspar Vang). Men for alle eventyrshungrende unge og voksne er det en flot og næsten nostalgisk oplevelse at overvære Pans Labyrint.

Effekterne er også utroligt flotte og specielt faunen skal have stor ros. Et væsen som selv Stan Winston ville være jaloux over.

Pans Labyrint er kort sagt en fremragende og rørende film på alle punkter og jeg er bestemt sikker på at vi får andre genrehybrider at se fra Mexicos svar på Tim Burton: Guilermo del Toro!

6 stjenrer! Snyd ikke dig selv for en tur i biografen til denne forestilling.
Pans Labyrint