Verden vil bedrages

4.0
En amerikansk præsident bliver beskyldt for at have pillet ved en ung pige, der absolut ikke er hans hustru - heldigvis for præsidenten opstår der samtidigt en alvorlig krise i forholdet mellem USA og en fremmed magt, hvilket afleder pressen og befolkningens opmærksomhed fra sex-skandalen.

... Lyder dette bekendt? Nej, det er faktisk ikke et lynreferat af "Monica-gate" og "Golf-krisen del II", omend det ellers er en nærliggende antagelse. Det er heller ikke synopsen til den næste Oliver Stone-film (selvom man vel aldrig kan være sikker). Det er derimod plottet i Barry Levinsons nye komedie "Wag The Dog" - en film der var sat i produktion før Clinton var tæt på at starte en ny Golf-krig (virkeligheden overgår ofte fiktionen, måske fordi fiktion er nødt til at virke en smule plausibel).

Men "Wag The Dog" handler altså slet ikke om Clinton - den handler i stedet om manden bag præsidenten, Conrad Brean (Robert De Niro), den grå skygge, der hidkaldes når lokummet for alvor brænder - og i betragtning af at der kun er 11 dage til præsidentvalget, og at den unge kvinde som præsidenten anklages for at have pillet ved, er en 14-årig pigespejder, kan man vist roligt sige at der er brug for seriøs krisehåndtering. Brean vælger at aflede pressens opmærksomhed ved at give dem en endnu bedre historie: USA er ved at gå i krig med Albanien!

Men nu skal man jo ikke undervurdere den amerikanske offentlighed (HA!) - man kan ikke bare fortælle at USA er på randen af en ny krig, folket vil have billeder! Derfor allierer Brean sig med den egomaniske Hollywood-producer Stanley Motts (Dustin Hoffman), en mester ud i fabrikation af virkelighedstro illusioner. Sammen samler de et team af eksperter (bl.a. Denis Leary og countrylegenden Willie Nelson), der skal sælge "The Crisis In Albania" til offentligheden.

Hvordan Brean og Motts tackler de mange hindringer de møder undervejs, skal opleves i biografen - uanset hvor kynisk man er, bliver man overrasket et par gange undervejs!

Perfekt timing

"Wag The Dog" er en rigtig sjov film, det ville den også være selvom Clinton ikke havde forsøgt at overgå den i virkelighedens verden. Men det gør jo ikke filmen mindre morsom, at man kan drage så oplagte paraleller mellem Golf-krisen og Albanien-krisen. I filmen bliver det flere gange antydet at vores opfattelse af historiens gang er groft manipuleret (blev John F. Kennedy i virkeligheden kørt ned af en spritbilist? Hvordan ved vi at Golf-krigen overhovedet fandt sted, etc.), og set i lyset af Monica-gate virker det slet ikke så usandsynligt at der skulle være noget om snakken!

Giganterne leger

En af de store plusser ved "Wag The Dog" er, ikke overraskende, stjernerne Robert De Niro og Dustin Hoffman - de nyder tydeligvis at lege sammen - især Hoffman elsker åbenlyst at spille en superkrukket Hollywood-producer (gad vide hvor mange af hans tidligere producere, der kan genkende sig selv i hans rolle). De øvrige skuespillerpræstationer står lidt i skyggen af disse to giganter, men bl.a. Woody Harrelson har en god rolle som krigshelt.

Den glade kyniker

Hvis man tror på det gode i mennesket, hellere vil fortælle den barske sandhed end stikke en lille løgn, og mener at det gode altid vil sejre til sidst - så vil man sandsynligvis blive frygtelig deprimeret af "Wag The Dog". Hvis man derimod er en inkarneret kyniker vil man forlade biografen med et stort smil på læben og for eftertiden sidde og småklukke hver gang man ser katastrofebilleder i TV-avisen.
Wag the Dog - når halen logrer med hunden