Flot.

5.0
Jeg havde den fornøjelse at se Sunshine til natfilmfestivalen, og jeg må sige at jeg, med enkelte forbehold, synes at pengene var givet godt ud.

Sunshine er en utrolig flot film. Det skal siges. Men, at man skal se film på filmens præmisser gælder også i dette science fiction scenarie der fortæller historien om vores sol der er ved at dø. Selve fortællingen om solen og en fornuftig forklaring på dens dødskamp bliver ikke meget udpenslet, og som sådan bliver vi ikke ret kloge på hvad der reelt foregår ud over den mission vor helte er sat på. Vi lærer hurtigt at vores helte, en lille gruppe astronauter, er sat på den mission aflevere en såkaldt "Stellar Bomb" til solen, som så vil blusse op i en kickstart der skal redde kloden fra en kold og langsom død. Menneskeheden har forsøgt sig med det smukt navngivne rumskib Ikaros, som fejlede deres mission. Nu er Ikaros II sendt afsted i en sidste krampetrækning for at vende menneskehedens sidste chance for overlevelse.

Den tekniske overlevelse af skibet så tæt på solen er bedre forklaret end hvorfor solen er endt som den er, og det er en integreret del af historien. Med dette sagt, så har Science fiction film somme tider den brist at der bliver snakket i et utroligt "autentisk" (læs: uforståeligt) sprog, når astronauter skræpper sine hurtige og præcise statusraporter og kommandoer til hinanden, men Sunshine brillerer ved ikke at falde igennem her. Den originale ide er vel fortalt uden at bagatellisere de tekniske forklaringer men uden at krænge over i alt for minutiøs fysik og detalje som specielt rum- og skibs/ubådsfilm har en tendens til. Billederne er helt fantastisk smukke og fortjener helt sikkert den største og flotteste biograf du kan mønstre. Den er vel afbalanceret og spændende, men kræver så absolut at man er åben for konceptet. Så selv om film skal ses på egne præmisser, skal disse præmisser også være i orden. Det er de. Troværdigheden var - til min overraskelse - forbavsende høj. Måske havde jeg forventet noget henad "The Core"; en film der faldt i med begge ben hvor Sunshine svæver flot henover alle faldgruberne, men jeg var ganske godt underholdt, og jeg er glad for at jeg så filmen i en stor biograf. Det fortjener den. Personligt vil jeg give den 5 stjerner, men jeg er sikker på at en film som denne nok skal dele lejrene. Kommentarer fra begge lejre er velkomne.
Sunshine