Visuelt prangende top-underholdning

5.0
Da jeg for ikke så længe siden så Zack Snyders remake af George A. Romeros zombiefilm 'Dawn of the Dead', så jeg et talent. Selvom remake'et til tider er noget useriøst demonstrerer Snyder ved hjælp af flotte detaljer og god sammenhæng mellem billede og lyd (musik), at han har et talent værd at bide mærke i - efter min mening.
Derfor så jeg selvfølgelig også spændt frem til '300' - en film jeg har fulgt lige siden den havde premiere på berlin festivalen. Her blev den kritiseret stærkt for både det en og det andet, blandt andet for at være en støtte til Bush's Irak-krig. En kritik Zack Snyder afviste. Det er jo bare underholdning, sagde han, hvis jeg ikke husker meget galt. Og her hvor jeg endelig har fået set '300', kan jeg kun give ham ret. For underholdende - undskyld ordvalget - er det sgu.

'300' er en filmatisering af Frank Millers tegneserie af samme navn, som er skabt efter den historiske begivenhed; slaget ved Thermopylæ i år 480 før vores tidsregning. Og lad det være sagt, hverken tegneserien eller filmen er historisk korrekte. Så langtfra! Monstre, kæmper, og jeg ved ikke hvad, har sneget sig ind i historien om de tapre 300 spartaneres forgæves kamp mod overmagten. Men det klæder Zack Snyders tilgang til tingene, at der er noget mere end 'bare' mennesker, om man så må sige. I hvert fald virker alle disse skabninger, der optræder i filmen både klamme, uhyggelige og væmmelige - den ønskede effekt går jeg ud fra.
Det er ikke desto mindre fedt at se både skabningerne - og de helt almindelige persere - blive slagtet en efter en på diverse brutale måder. Og de bliver næsten slagtet hele tiden for '300' tager ikke mange pauser fra slåskampene. Men hvad gør det, når det - når alt kommer til alt - er det vi er kommet for at se?

Visuelt er '300' noget af det flotteste, jeg har set i mit foreløbigt fjorten år lange liv. Det er efterhånden begrænset, hvad man ikke kan lave af special effects og lignende på en computer, og det nyder '300' i den grad godt af. Specielt filmens slowmotionsekvenser (som der er rigeligt af, kan jeg garantere) er meget flotte og spektakulære. Men også nuancerne i billederne er intet mindre end perfekte, og er virkelig tro mod tegneserieuniverset, som Sin City også var det.

Gerard Butler leverer en flot præstation i hovedrollen som Kong Leonidas, som holder den ene peptalk-agtige tale efter den anden til sine 300 (enormt veltrænede) kampfæller. Ellers bliver der ikke leveret skuespilspræstationer ud over det sædvanlige, selvom ingen falder igennem.

Zack Snyders '300' er utroligt seværdig både på grund af den hårdføre og intense action, men også på grund af den imponerende og flotte visuelle side.





300