Et rotteliv

4.0
Aardman Animations' film sprudler af originalitet, excentriske indslag og fantasi. Endda også når der ikke er tale om en ”Wallace and Gromit”-film af Nick Park og co., men en film af to førstegangsinstruktører, Sam Fell og David Bowers, med et let mere konventionelt plot for en tegnefilm.

Roddy (stemme af Hugh Jackman) er en mus, der lever et luksuriøst liv som en lille piges kæledyr i en dyr adresse i London. Han har alt, hvad han kan drømme om af materielle goder, men han er ensom. Derfor ved vi med det samme, at filmen ender lykkeligt med, at han får venner og måske familie. Men det interessante spørgsmålet er, hvad der sker undervejs af sære og sjove ting.

Og der sker en hel del. En dag skylles Roddy ned i toilettet og ned i kloakken. Umiddelbart er han kun interesseret i at komme op igen, men nede i kloakken, der er fyldt med mus og rotter, som har dannet deres eget mini-London af skrammel og lignende, blandes Roddy ind i en konflikt mellem den søde, men rå musepige Rita (Kate Winslet) og den rige gangstertudse The Toad (Ian McKellen for fuld udblæsning som skurk). Først handler konflikten om en rubin, men efterhånden finder Rita og Roddy ud af, at der er mere på spil end blot ædelstene.

Det, der virkelig adskiller denne film fra så mange andre animationsfilm, er det vittige manuskript og de velskrevne karakterer. Tudsens maniske grin, Jean Reno som en fransk frø, Ritas gåpåmod og eventyrer-charme, Roddy som en playboy, selv sneglene der akkompagnerer handlingerne i filmen med sang på passende steder har masser af personlighed og lune. Og så er der alle påfundene i det lille kloaksamfund med piskeris som speedbåde og lignende.

”Flushed Away” er aldrig kedelig. Selv dens one-liners føles friske og opfindsomme. Og så er det næsten som om, at skuespillerne har et samspil på trods af, at de blot har indspillet deres replikker på en mikrofon. Englænderne kan et eller andet med deres tørre humor. ”Flushed Away” er klart den mest underholdende animationsfilm af de film, jeg har set for nylig.
Skyllet Væk